Este oficial: România este expusă riscului unui tsunami. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a făcut lămuriri cu privire la acest subiect, cu ocazia Zilei internaţionale de conştientizare asupra fenomenului tsunamiului. Așadar, țara noastră este expusă acestui risc, din cauza activității seismice din Marea Neagră.
„Cutremurul din Marea Egee de pe 30 octombrie 2020, care a generat un mini-tsunami şi a inundat oraşul Izmir şi portul Samos, arată că astfel de fenomene pot apărea oriunde pe continent unde există activitate seismică. Deşi România nu este o ţară cu o istorie recentă de tsunami-uri devastatoare, este expusă acestui risc, din cauza activităţii seismice din Marea Neagră”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
De-a lungul istoriei, au existat câteva evenimente care au provocat mici valuri de tsunami în Marea Neagră, dar niciunul nu a avut un impact semnificativ asupra României. Un exemplu notabil este tsunamiul din 1901, care a fost generat de un cutremur în Grecia, dar efectele au fost minime. România are un sistem de monitorizare a cutremurelor, dar nu există un sistem specific pentru tsunami, dat fiind riscul scăzut.
Marea Neagră este o mare semiînchisă, ceea ce limitează capacitatea de generare a tsunamiurilor. Cele mai frecvente tsunamiuri sunt cauzate de cutremure subacvatice, iar activitatea tectonică din regiunea Mării Negre este mai puțin intensă comparativ cu alte zone, cum ar fi Marea Mediterană.
Valurile de tsunami pot atinge înălțimi impresionante (peste 30 de metri în unele cazuri) și pot provoca distrugeri masive pe coaste. Din nefericire, pot inunda zone extinse, distrugând infrastructura și amenințând viețile oamenilor.
De asemenea, un tsunami nu constă dintr-un singur val, iar primul val nu este întotdeauna cel mai mare.
„La 31 martie 1901, un cutremur de 7,2 Mw în zona Shabla a provocat un tsunami major, cu valuri de aproximatix 4 metri înălţime, care au distrus coasta de sud a Mangaliei şi satele din apropiere. Prin intermediul Observatorului Seismologic Dobrogea din Eforie, centru de monitorizare a tsunamiurilor pentru regiunea de coastă, INCDFP se implică activ în prevenirea şi monitorizarea tsunamiurilor”, au mai transmis cei de la Fizica Pământului.