DNAmedia.ro prezintă documente incredibile, ce demonstrează faptul că acuzațiile lui Dan Racoș – vloggerul care susține că deținuții sunt torturați și umiliți de angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor – sunt reale! Culmea, cazurile de tortură și de discriminare sunt comise cu acordul tacit al Guvernului României, care știe de un an de situația ce continuă și în prezent.
Acuzațiile lui Ionuț Daniel Racoș – vloggerul aflat în arest preventiv care a declarat într-un interviu exclusiv oferit reporterilor DNAmedia.ro că este supus unor tratamente șocante în Penitenciarul Giurgiu – sunt confirmate de Consiliul Europei. În cadrul interviului exclusiv, Ionuț Daniel Racoș a povestit jurnaliștilor DNAmedia.ro că este torturat de angajații ANP, că este înfometat de aceștia și că este ținut în carceră, legat de mâini și de picioare, deși este singur în celulă.
Interviu exclusiv cu Dan Racoș, încarcerat în Penitenciarul Giurgiu
Guvernul României știe despre situația din Penitenciarul Giurgiu de un an, însă actele de tortură și de discriminare au loc și în prezent. Iar faptul că Statul Român girează tacit atrocitățile comise de unii angajați ANP este demonstrat de un document oficial, emis de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) al Consiliului Europei.
Într-un raport transmis Guvernului României în urmă cu un an, Consiliul Europei se arăta îngrijorat de situația din țara noastră și le-a recomandat miniștrilor și șefilor din Poliția Română și din ANP să ia măsuri urgente, pentru a evita sancțiuni drastice. Însă nimeni n-a dat doi bani, așa că eventualele sancțiuni vor fi plătite din banii contribuabililor.
Cu toate că par desprinse din niște filme horror, detaliile despre cazurile de tortură prezentate de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) al Consiliului Europei sunt cât se poate de reale și vin să confirme acuzațiile făcute de Dan Racoș.
Cine deține mai multe informații despreacest caz sau despre cazuri similare este rugat să ne contacteze la numărul de telefon 0727305505 sau pe adresa de e-mail contact@dnamedia.ro!
„A fost primit un număr considerabil de acuzații de maltratare fizică a deținuților de către personalul penitenciar, inclusiv de către membri ai echipelor de intervenție, în special la Penitenciarul Giurgiu. (…) Situația a fost deosebit de alarmantă la Penitenciarul Giurgiu, unde delegația a primit acuzații credibile că mai multe persoane au fost supuse în mod repetat la lovituri în tălpi: o metodă de tortură cunoscută sub numele de falaka.
(…) Delegația CPT a primit, totuși, câteva plângeri la penitenciarul Giurgiu în care personalul de supraveghere amenința deținuții că nu ar fi în interesul lor să discute cu delegația. (…) Delegația CPT a primit din nou multe acuzații de rele tratamente vizând personalul, în special la Giurgiu”, se arată în raportul emis de Consiliul Europei.
Delegația CPT a descoperit, de asemenea, că unele cazuri au fost mușamalizate de angajații ANP, care au susținut că documentele referitoare la agresiuni au… dispărut! „Din păcate, în ciuda faptului că a recunoscut că AB a făcut obiectul unei intervenții, șeful EOS din penitenciar nu a putut găsi raportul despre incident”, explică oficialii.
Cine deține mai multe informații despreacest caz sau despre cazuri similare este rugat să ne contacteze la numărul de telefon 0727305505 sau pe adresa de e-mail contact@dnamedia.ro!
Fragmente din raportul transmis Guvernului României:
„Situația de la Penitenciarul Giurgiu a fost alarmantă, delegația CPT primind numeroase acuzații de rele tratamente din partea personalului, pe care a căutat să le documenteze. Conducerea penitenciarului numită în octombrie 2020 era conștientă de această situație și a fost clară în hotărârea de a reduce nivelul violenței în unitate. Membrii EOS au fost adesea implicați în presupuse rele tratamente, care constau în pumni, lovituri și folosirea bastoanelor și, în general, aveau loc în birourile personalului sau în încăperile „clubului” situate în zonele în unde nu exista supraveghere video. De remarcat, de asemenea, că delegația CPT a primit mai multe acuzații conform cărora persoane deținute în regim de maximă siguranță și regim închis au fost supuse în mod repetat la lovituri cu bâta în tălpile picioarelor; o metodă de tortură cunoscută sub numele de falaka.
Cine deține mai multe informații despreacest caz sau despre cazuri similare este rugat să ne contacteze la numărul de telefon 0727305505 sau pe adresa de e-mail contact@dnamedia.ro!
Următoarele reprezintă un eșantion de cazuri în scop de ilustrare:
i. Un bărbat (AB) a susținut că, în aprilie 2021, a fost scos din celulă de șase sau șapte membri EOS și dus într-o sală de activități („camera clubului”). Acesta ar fi fost încătușat și așezat pe podea cu fața în jos, cu picioarele ridicate în aer, în timp ce tălpile picioarelor goale au fost supuse unor lovituri cu un baston de cauciuc. Se presupune că mai mulți membri ai personalului i-au aplicat lovituri pe rând, peste tălpile picioarelor. El a mai declarat că a fost lovit cu pumnul în coaste. Se pare că nu a putut să stea în picioare sau să meargă corect timp de o săptămână și a fost nevoit să poarte pantofi mai mari din cauza umflăturii picioarelor. Din păcate, în ciuda faptului că a recunoscut că AB a făcut obiectul unei intervenții, șeful EOS din penitenciar nu a putut găsi raportul despre incident.
ii. Un alt bărbat (CD) a susținut că, la întoarcerea după o săptămână de internare în spital, pe 17 decembrie 2020, a decis să intre din nou în greva foamei și a cerut să fie plasat într-o celulă specială. Această solicitare a fost respinsă, iar ofițerul responsabil a sunat și echipa EOS pentru sprijin. Membrii EOS, purtând echipament de protecție personal complet (adică armuri, căști, bastoane și cagule), l-au scos pe CD din celulă, i-au încătușat mâinile la spate și l-au forțat să meargă într-o poziție dureroasă îndoită la 90°, cu brațele trase în sus, o poziţie hiperextinsă forţându-i capul în jos. CD a susținut că mai mulți membri EOS l-au lovit cu pumnul în cap și în partea superioară a corpului și l-au lovit de mai multe ori cu piciorul în timp ce era escortat pe coridor și pe scara dintre secțiunile E7 și E9. Drept urmare, a declarat că are vânătăi și durere la brațe, umeri și coaste și că protezele i-au fost rupte. El a mai susținut că i s-a interzis accesul la medic timp de aproape o lună.
Numeroase alte persoane reținute, în special cele deținute în regimul de maximă siguranță cu risc ridicat, au descris că au fost supuse unor lovituri cu pumni, piciorul și lovituri cu tonfa de cauciuc de către membrii EOS și, uneori, de către personalul de custodie, inclusiv de un anumit șef de secție. În plus, aproape toate persoanele care au susținut că au fost maltratate au susținut că li s-a refuzat accesul la serviciile de îngrijire medicală din penitenciare.
În plus, o serie de persoane au fost reticente să vorbească cu delegația CPT, temându-se că vor fi repercusiuni. Deținuții se temeau în mod special că ar putea fi transferați într-un alt penitenciar sau că ar putea suferi o schimbare de regim sau că evoluția lor la un regim mai bun ar fi afectată în mod negativ. Câțiva deținuți au declarat chiar că au fost amenințați de personalul de custodie înainte de a fi audiați de delegația CPT. În general, toți au declarat că au fost sfătuiți să nu depună plângere”, se arată în raportul transmis încă din aprilie 2022 Guvernului României.
Cine deține mai multe informații despreacest caz sau despre cazuri similare este rugat să ne contacteze la numărul de telefon 0727305505 sau pe adresa de e-mail contact@dnamedia.ro!