Gigantul nuclear NuScale va construi la Bran următorul reactor nuclear modular mic (SMR), după cel de la Doicești, care ar trebui să fie gata până în 2029. Astfel, până în 2032, România va fi singura țară din Europa care va folosi astfel de centrale nucleare de putere mai mică, dar mai ușor de construit și întreținut. Conform informațiilor MediaFLUX, discuțiile sunt avansate și există dialoguri și schimburi de documente între reprezentanții companiei și Primăria Comunei Bran.
Ministerul Energiei din România își menține încrederea în tehnologiile SMR, complementare reactoarelor la scară largă prin modularitate și flexibilitate. Virgil Popescu, ministrul Energiei de atunci, a subliniat importanța tehnologiilor SMR pentru securitatea energetică și atingerea obiectivelor climatice, prin înlocuirea treptată a centralelor pe cărbune cu SMR.
România va fi pionier în Europa în utilizarea reactoarelor modulare mici, devenind un catalizator pentru dezvoltarea SMR în regiune. Țara a dezvoltat și primul simulator pentru camera de comandă a unui reactor modular, la Universitatea Politehnica București, pentru a pregăti noua generație de ingineri.
Primăria Bran este încântată de viitoarele investiții, deși locuitorii sunt sceptici
RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor SMR, va construi centralele de la Doicești și Bran. Comuna Bran a fost aleasă datorită proximității față de Doicești, iar Primăria Bran este încântată de viitoarele investiții, deși locuitorii sunt sceptici și se tem că turismul ar putea fi afectat.
La începutul anului, Charles Peterson, un expert american în vârstă de 86 de ani, a fost contractat de RoPower pentru a consilia în construirea centralei de la Doicești. Compania din România a încheiat un acord de consultanță cu Aether Group, beneficiind de expertiza unui veteran al industriei nucleare din SUA.
Proiectul va include și SMR-uri la Bran, cu finalizare estimată în 2032. Proiectele SMR sunt certificate de Comisia de Reglementare în Domeniul Energiei Nucleare din SUA și vor genera locuri de muncă și vor beneficia de un lanț de aprovizionare robust. Costurile și structura de finanțare vor fi stabilite după etapa preliminară de configurare a proiectului.
Un memorandum semnat în 2022 între Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra a pus bazele dezvoltării SMR-urilor în România. Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a afirmat că proiectul are susținerea politică și financiară a guvernului american, cu angajamente de finanțare de 4 miliarde de dolari pentru proiectul de la Doicești.
Reactoarele SMR sunt definite ca având o putere de 300 MWe sau mai puțin și sunt proiectate pentru a reduce costurile de capital și pentru a furniza energie în zonele îndepărtate. Aceste reactoare pot fi instalate pe terenuri industriale dezafectate, oferind o alternativă viabilă centralelor pe cărbune.
În februarie, UE a lansat o alianță industrială pentru a accelera implementarea SMR-urilor, recunoscând rolul lor în decarbonizarea industriei. Aceasta vine după ce Statele Unite au ales România pentru construirea primei centrale electrice din Europa cu SMR-uri la Doicești, urmată de cea de la Bran.