O anchetă exclusivă DNAmedia.ro scoate la iveală legături extrem de interesante dintre afaceriștii dați în judecată pentru că nu și-ar fi plătit partenerii din proiectul Parcului fotovoltaic Văcărești și șeful de cabinet al unui fost premier. Care, întâmplător, are afaceri cu energie, dar a fost șef și la Transelectrica.

Mergând pe firul investigației jurnalistice care vizează unul dintre cele mai importante proiecte din domeniul energetic din România, jurnaliștii DNAmedia.ro au descoperit legături extrem de interesante, care duc la nivel înalt.

De asemenea, contactați de reporterii noștri, reprezentanții Res-Dev Pro SRL – firmă care a dat în judecată CIC Green Energy Consult SRL – au răspuns la mai multe întrebări menite să elucideze cauza conflictului juridic.


DNAmedia.ro: Pe portalul instanțelor am identificat un dosar între Res-Dev Pro SRL si CIC Green Energy Consult SRL. Sursele noastre spun că procesul este legat de Parcul fotovoltaic Văcărești. Este adevărat?
Res-Dev Pro SRL: Da, e un dosar, dar nu cred ca așa trebuie rezolvată problema, adică în spațiul public, în presă! Suntem în instanță și credem că se rezolvă în instanță.
DNAmedia.ro: Totuși, ce s-a întâmplat? Este un proiect de energie important pentru România…
Res-Dev Pro SRL: În regulă, încerc să vă răspund fără să intru foarte în detaliu. E o sumă destul de mare de bani pe care CIC Green Energy Consult o datorează firmei Res-Dev Pro pentru servicii legate de parcul Văcărești și pe care nu vor să o plătească, deși proiectul a fost finalizat și vândut.
DNAmedia.ro: Care a fost implicarea firmei Res-Dev Pro și de ce ați apelat la instanța de judecată?
Res-Dev Pro SRL: Res-Dev Pro a furnizat conceptul de proiect, practic partea tehnică de la care pornește tot în acest gen de proiect, a contribuit esențial la obținerea ATR (n.r. aviz tehnic de racordare) și racordarea la rețea și apoi a participat la tot procesul birocratic pentru ca parcul să poată fi construit. Nu știu de ce nu fac plata, mi-au zis să emit factura și apoi n-au mai plătit. Bănuiala mea e că este vorba tot de un conflict intern al lor, nu ar fi prima dată când proiectul are de suferit din acest motiv.

DNAmedia.ro: La ce va referiți?
Res-Dev Pro SRL: Tot acest proiect a fost presărat cu discuții și modificări ale opiniei CIC, opinie greu de agreat între cei trei parteneri. Inițial parcul trebuia să fie vândut către alt investitor, European Energy, adus chiar de Res-Dev. Asociații CIC Consult nu s-au mai înțeles între ei și a picat înțelegerea cu European Energy foarte aproape de finalizare, iar în paralel negociau cu DTEK, care a și cumpșrat proiectul. Știind acest substrat, eu cred că tot de la o neînțelegere internă ăntre partenerii CIC Consult firma mea a rămas neplătită.

DNAmedia.ro: Credeți că veți avea câștig de cauză?
Res-Dev Pro SRL: Au fost câteva termene în instanță, sunt probele acum, sper că nu va mai dura foarte mult. Factura restantă este emisă în iunie 2024, la indicația lor, iar procesul presupune cheltuieli, avem și noi parteneri care au lucrat la acest proiect și care trebuie plătiți… Ce pot să spun e că știu că am muncit mult pentru proiect și e neplăcut să apelam la instanță pentru a ne recupera banii, dar am încredere că vom reuși.
Cu toate că reprezentanții Res-Dev Pro SRL se arată optimiști, situația pare extrem de delicată pentru ei, în condițiile în care firma acuzată că i-a tras țeapă are „spate” la nivel înalt. Mai exact, oameni care conduc țara.
Ciprian Glodeanu, Iustin Liță și Costin Bănică, patronii firmei care a fost dată în judecată, au un asociat special în firmă: șeful de cabinet al unui fost premier.

Costin Bănică

Ciprian Glodeanu
Și, pentru că lumea este extrem de mică, șeful de cabinet este nu doar asociat cu cei trei afaceriști, ci și șef în diferite companii de stat. A fost, întâmplător, chiar și la Transelectrica, instituție care a dat aviz pentru firma… lui.
Iar faptul că fostul șef de la Guvern are o relație strânsă și oficială cu Glodeanu, Liță și Bănică rezultă chiar din declarația de avere a acestuia.


