Fostul primar din Beiuș trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi finanțat ilegal echipa de fotbal din localitate are o nouă problemă penală: la cererea fostului prim-procuror (inculpat achitat într-un dosar DNA), ar putea fi trimis în judecată într-un nou dosar.
Mâine este ultima zi în care Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău trebuie să dea un verdict în dosarul în care fostul prim-procuror Gligor Ioan Sabău susține că a fost victima fostului edil Adrian Nicolae Domocoș și a fostului inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Oradea, penelistul Daniel Ionuţ Coraş.
În dosarul în care Gligor Ioan Sabău a obținut refacerea anchetei penale, judecătorii au stabilit: „Admite contestaţia privind durata procesului penal formulată de către persoana vătămată Sabău Gligor Ioan, cu privire la dosarul de urmărire penală 1574/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău. Stabileşte data de 28.09.2022 drept termen în care procurorul să rezolve cauza potrivit art. 327 Cod procedură penală. O nouă contestaţie privind durata procesului nu poate fi formulată cu privire la dosarul de urmărire penală 1574/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău până la data de 28.09.2022. Fără cale de atac”.
Cine sunt pârâții
Adrian Nicolae Domocoș (foto sus) este fostul edil care, în urmă cu doar câteva zile, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru că a finanțat ilegal echipa locală de fotbal, pe care o tot el o conducea. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului DOMOCOȘ ADRIAN NICOLAE, la data faptelor primar al municipiului Beiuș, județul Bihor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
Inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, fără respectarea dispozițiilor legale, în perioada 30.07.2008 – 07.12.2015, un număr de 347 de ordonanțări din partea Primăriei municipiului Beiuș, prin care ar fi fost dispusă plata nelegală a sumei totale de 3.406.063 lei din bugetul local în folosul Asociației sportive Club Fotbal “Bihorul” Beiuș.
De precizat este faptul că, în perioada 2008-2012, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae ar fi ocupat și funcția de președinte al clubului, fiind astfel singura persoană care aproba referatele, din partea clubului de fotbal, prin care erau solicitate de la bugetul local sume de bani pentru sprijinirea activității. Aceasta, în condițiile în care Consiliul municipal Beiuș nu a fost membru asociat în această structură de drept privat și nu avea încheiat niciun contract de asociere sau parteneriat cu respectivul club de fotbal.
Primăria municipiului Beiuș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.406.063 lei, suma respectivă reprezentând și un folos necuvenit obținut de către Clubul de Fotbal Bihorul Beiuș.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului”, a precizat DNA.
În septembrie 2012, Prefectura Bihor a anunţat că, printr-un ordin al Ministerului Mediului şi Pădurilor, a fost numit în funcţia de inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Oradea Daniel Ionuţ Coraş, membru PNL. Funcţia de şef al ITRSV Bihor era vacantă de o lună, când fostul inspector şef, PDL-istul Dacian Vasile Iova, a fost mutat la cerere pe o funcţie de execuţie vacantă în cadrul aceleiaşi instituţii.
„Daniel Ionuţ Coraş este inginer silvic de şase ani, fiind absolvent al Facultăţii de Protecţia Mediului din cadrul Universităţii din Oradea, specializarea Silvicultură, şi deţinător al unui masterat în domeniul politici de mediu privind integrarea europeană. PNL-istul este cel de-al treilea reprezentant USL numit şef al unei instituţii deconcentrate din Bihor, după social-democratul Remus Moţoc (la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi liberalul Daniel Negrean (la conducerea Inspectoratului Şcolar)”, titrau ziarele locale, la momentul respectiv.
Cine este reclamantul
În 2016, Gligor Ioan Sabău (foto jos), la acea vreme prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe fapte de corupție. „În perioada 2009 – 2012, Gligor Sabău a pretins și primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de aproape 37.000 lei, de la o persoană cu funcție de conducere din cadrul primăriei Beiuș (denunțător în cauză)”, preciza DNA. ”În schimbul foloaselor pretinse și primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să nu își îndeplinească ori să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute de lege, constând în conducerea și coordonarea directă a activității PJ Beiuș și implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliția Beiuș”, se arată în comunicat.
foto: ebihoreanul.ro
Arestat, achitat, pensionat
Conform ebihoreanul.ro, Magistratul a fost chiar arestat preventiv, pe 17 decembrie 2015, iar în februarie 2016 a fost plasat în arest la domiciliu pentru încă 5 luni, timp în care a şi fost trimis în faţa instanţei. Procesul, care s-a întins pe o durată de 4 ani, a ajuns la capăt pe 27 iulie 2020, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea lui Gligor Sabău pentru toate cele 19 capete de acuzare: pentru 9 dintre ele (8 fapte de luare de mită respectiv 1 de fals în declaraţii) s-a stabilit că faptele nu există, în timp ce pentru celelalte 10, s-a decis că nu sunt prevăzute de legea penală. Pe 28 iulie 2020, Sabău a revenit în magistratură, după 55 luni de suspendare, şi a fost încadrat la Parchetul Bihor, primind, totodată, retroactiv, și salariile din perioada suspendată. Astfel, Sabău a ajuns coleg cu fostul său anchetator, ex-şeful DNA Oradea, Ciprian Man. În acelaşi an, Sabău a câștigat concursul pentru funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Deşi ar fi trebuit să rămână în funcţia de conducere pentru 3 ani, iar legea privind statutul magistraţilor le permite acestora să profeseze până la 60 ani, Gligor Sabău a decis să profite de reglementările care le îngăduie să se retragă la vârsta de 45 de ani şi după o vechime de 20 de ani, adică taman atunci când sunt cei mai productivi.
Interceptări Sabău-Coraș, despre Domocoș
(adevarul.ro)
SABĂU GLIGOR IOAN (despre primarul Adrian Domocos): – El, dacă se oprea… Fii atent! El, dacă se oprea la timp şi nu făcea măgăriile astea, poate că şi ăia îl lăsau în pace. Da’ el nu s-o mai oprit, mă, înţelegi? N-o avut treabă cu mine. Poate că io, la un moment dat, când m-am certat cu el, amu-s vreo doi, trei ani, i-am spus: „bă, io te (n.n: trivial)!” Da’ una-i să spui şi alta să faci, înţelegi tu? Alta-i să faci! Atunci când o fost treaba cu maşina, atunci o fost cearta noastră, când am făcut dosaru’ cu maşina. Da’ arestatu-l-am io pentru maşină? (n.n: trivial) Dumnezeu! Că şi io îl puteam, ca şi ceia, aresta! L-am arestat? Nici măcar nu l-o chemat nimeni la declaraţii, mă! I-o chemat pe ăia de la ocol.
CORAŞ DANIEL IONUŢ: – Deci, cine s-o gândit că se ajunge la chestiile astea? Atâta-mi pare de rău, că trebuia să spun: „bă, n-am rezolvat cu Sabău nici ăia 10 metri cubi de stejar, n-am rezolvat cu el nici lemnele de foc”. Nu trebuia să-i spui… Cine s-o gândit? „Că numa’ din cauza ta îi acolo!” Când tu…
SABĂU GLIGOR IOAN: – D-apăi cum, mă? D-apăi, nu…! Cine l-o (n.n: trivial) pe el? Nu ăştia l-o chemat… O venit el vreodată la parchet, la Binş, chemat pentru ceva? Io ştiu, îi bagă ăştia în cap, din juru’ ei, mă înţelegi tu?
………….
SABĂU GLIGOR IOAN: – Poţi tu să-i transmiţi un lucru?Dacă nu, io merg… tot o caut io, sau îi transmit pe altcineva! Dinu o venit de două ori la mine. Dinu, Chiaburu’ (n.n. Lupaş Mihai Dinu). Cumnatu’-meu! I-o dat de două ori câte 1000 de euro şpagă pentru a-i emite autorizaţiile la blocu’ ăla şi la ăstalalt. Dinu o venit la mine după ce m-am întâlnit cu tine, săptămâna… când ne-am întâlnit. L-am chemat pe Dinu. „Fii atent, mă, (n.n: trivial), ce vrea să facă primaru’!” Zice: „unde trebuie să merg?” „Nu trebuie să mergi, deocamdată, nicăieri”, zic. „Cum”, zice, „io mă duc! Am martori pe mama, pe Radu…” Cu Radu cu maşina o mers. Şi i-o dat dreptu’! Zice: „dacă vrei să-i mai bag două infracţiuni de luare de mită, clare, zi-i să vină, zice, să… să facă aia”. Dacă ea… merge pe varianta asta, înţelegi?
CORAŞ DANIEL IONUŢ: – Bun. Acuma io-ţi spun că… direct, amu, în secunda… în secunda unu te-am sunat, înţelegi?