Cei mai cunoscuți antrenori de arte marțiale din România au participat, weekend-ul trecut, la un eveniment de proporții organizat de Radu Sensey Academy, care a reușit, astfel, să strângă sub același acoperiș, patru generații de sensei.
Sursa foto: Radu Sensey Academy
Academia de arte marțiale condusă de sensei Radu Ciucă – dublu campion mondial – a găzduit, weekend-ul trecut, examenele de grad pentru zeci de sportivi de la „Radu Sensey Academy” și „Alex Moraru Fight”, ocazie cu care au fost obținute și două centuri negre.
Sensei Radu Ciucă, dublu campion mondial
La evenimentul de amploare au participat Sabino Frederico da Luz-Tavares (președintele Departamentului Wado Kai România – 8 Dan), Radu Ciucă (Kempo, 5 Dan), Vasile Dumitrescu (Wado Kai, 6 Dan), Albert Stoica (Kempo, 6 Dan), precum și campionii Alex Moraru, Nicu Dascălu și Marin Ciucă.
Sensei Sabino Frederico da Luz-Tavares
Înainte de decernarea premiilor, Sabino Frederico da Luz-Tavares, considerat „Părintele artelor marțiale din România”, a povestit cum a ajuns în țara noastră în anul 1976 și cum, pe vremea comunismului, a reușit să împărtășească elevilor săi tainele artelor marțiale, care erau interzise în acea perioadă de regimul dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Sensei Nicu Dascălu
La rândul său, sensei Nicu Dascălu a ținut să îi mulțumească lui Sabino Frederico da Luz-Tavares pentru tot ce a făcut acesta pentru artele marțiale din România și a ținut un discurs emoționant în fața elevilor, îndemânându-i pe aceștia să nu neglijeze școala.
Sensei Vasile Dumitrescu
Sensei Alex Moraru
Sensei Albert Stoica
Într-un interviu acordat publicației prosport.ro, sensei Albert Stoica povestea cum a reușit să transforme copiii din medii defavorizate în campioni. „Cei care au vrut să meargă pe drumul pe care l-am oferit noi au ajuns la alt nivel și acum mergem cu ei la Campionatele Naționale și la celelalte turnee. La noi, la kempo, sportivii din medii defavorizate au fost extraordinar de bine primiți și s-au integrat imediat. Nu știu la alte federații, dar la Federația Română de Kempo nu am avut niciodată probleme. De altfel, copiii noștri au fost foarte disciplinați, și dacă ești disciplinat ești perceput precum ceilalți sportivi din cadrul federației”, a spus sensei Albert Stoica, potrivit prosport.ro.
Albert Stoica, Vasile Dumitrescu și Marin Ciucă
Proiectului de amploare i s-au alăturat senseii Radu Ciucă și Petrică Marin Ciucă, acesta din urmă declarând pentru prosport.ro că prin kempo pot fi salvați mulți copii de pe străzi și din anturajele proaste: „În primul rând, nu mai rămân pe străzi. Unii care nu merg la școală stau mai mult pe la colțul blocului, unde anturajele sunt multe și neplăcute. Îndrumăm copiii către o viață mai liniștită, mai cuminte și cu realizări în viață. Se vede cu ochiul liber diferența între cum au venit unii copii și cum sunt acum. E o diferență foarte mare care e vizibilă de mine, antrenor, dar și de către părinții lor”.
Sensei Radu Ciucă
Sensei Radu Ciucă s-a apucat de kempo la vârsta de opt ani, cucerit fiind de filmele cu Van Damme și cu Bruce Lee. „Kempo se poate începe de la vârsta de patru ani, eu așa îi primesc la mine la club. Eu am început la opt ani. Pe timpul ăla nu mă uitam decât la filme cu Van Damme și Bruce Lee. Nu voiam să fiu niciunul dintre ei, voiam să fiu eu!”, explica, pentru aceeași publicație, Radu Ciucă, dublu campion mondial.