Republica Moldova se confruntă cu o situație de criză energetică majoră, după ce Gazprom, gigantul rus de stat din domeniul energiei, a întrerupt livrările de gaz chiar din prima zi a anului. Motivul invocat de compania rusă este existența unei presupuse datorii de 709 milioane de dolari pentru livrările anterioare.
Această cifră este vehement contestată de guvernul pro-occidental de la Chișinău. Guvernul a acuzat Moscova de utilizarea energiei ca instrument politic pentru destabilizarea țării. Așadar, autoritățile moldovene susțin că datoria reală este de doar 8,6 milioane de dolari.
În acest timp, locuitorii din Republica Moldova se tem de efectele directe ale crizei. O femeie a vorbit inclusiv migrarea persoanelor din regiunea separatistă Transnistria către alte zone ale țării.
„Există riscul ca cei din Transnistria să emigreze spre Chișinău sau spre unele județe mai dezvoltate din Moldova sau spre orașe precum Bălți sau Strășeni, ca atunci când a început războiul în Ucraina. Știm cum să gestionăm o criză, dar în ceea ce privește energia și gazele este prima dată când ne confruntăm cu acest lucru. Deci, poate, din punct de vedere economic, nu vom ști cum să gestionăm acest lucru, dar sper că guvernul, restul oamenilor, vor fi buni și receptivi, pentru că este prima dată când ne confruntăm cu acest lucru”, a spus femeia, conform antena3.ro.
O altă locuitoare din Chișinău consideră că economisirea energiei ar putea fi singura soluție temporară: „Probabil va trebui să economisim energie până când vom avea o altă soluție. Chiar sper că oamenii vor lua acest lucru în serios și nu vor risipi energia pe lucruri neesențiale.”
Gazprom a transmis că își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare, inclusiv rezilierea contractului său cu Moldovagaz, principalul operator de gaze din țară.
Pentru a face față situației, guvernul de la Chișinău a introdus o serie de măsuri de economisire a energiei care au intrat în vigoare pe 1 ianuarie. Acestea includ:
1. reducerea iluminatului în clădirile publice și comerciale cu cel puțin 30%;
2. limitarea consumului de energie al întreprinderilor mari în timpul orelor de vârf.
„Simt că intrăm într-o criză care va fi foarte greu de rezolvat în acest moment și nu prea văd o cale de ieșire din ea, iar asta mă îngrijorează. Creșterile de prețuri sunt un lucru, dar atunci când nu mai există gaz, este cu totul altceva. Nu va fi încălzire, nu va fi lumină, așa că vom intra într-un an foarte dificil”, spune un bărbat din Republica Moldova, conform aceleiași surse.
Reacția Maiei Sandu
Președinta Maia Sandu i-a învățat pe cetățenii Republicii Moldova cum să facă economie la curent, pe pagina sa personală de Facebook:
Reducem consumul de energie în orele de vârf – dimineața între 7:00 și 11:00 și seara între 18:00 și 23:00.
Evităm utilizarea simultană a mai multor echipamente electrice.
Stingem lumina în camerele în care nu ne aflăm. Scoatem din priză aparatele pe care nu le folosim.
Reducem cu un grad temperatura aparatului de aer condiționat.
În acest context, companiile Premier Energy şi FEE-Nord au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor la energia electrică.