Directorul ROMARM Gabriel Țuțu – fost ofițer SRI acuzat de DNA că ar fi făcut tranzacții ilegale cu Alex și Victor Pițurcă, punând în pericol mii de oameni, fiindcă le-au oferit măști neconforme – este partener de afaceri cu fostul deputat Pirpiliu, alături de care a ajuns în fața judecătorilor, după ce firma lor a tras țeapă unor creditori.
Conform documentelor intrate în posesia jurnaliștilor de investigații DNAmedia.ro, fostul ofițer SRI Gabriel Țuțu este asociat cu fostul deputat Ștefan Pirpiliu, candidat din partea Pro România la Primăria Sectorului 5, în 2020, în două societăți comerciale: Infoprimus Global Security și Infoprimus Research SRL, aceasta din urmă fiind o „agenție de detectivi particulari specializată în investigații, cercetare și supraveghere”.
Cu toate că firmele par profitabile, din moment ce Țuțu a declarat că a încasat dividente, partenerii de afaceri au fost citați în fața judecătorilor, pentru că au „uitat” să-și achite datoriile pe care le aveau față de niște companii. Astfel, creditorii au apelat la instanță, iar judecătorii au dispus ca Țuțu și Pirpiliu să fie executați silit.
„Admite cererea de încuviinţare a executării silite formulată de petentul Nicolescu Gheorghe-Alin privind pe creditoarea Raiffeisen Bank SA şi pe debitorii INFOPRIMUS GLOBAL SECURITY SRL, TUTU Gabriel, PIRPILIU Ştefan Daniel şi PIRPILIU Alina Cătălina. Încuviinţează executarea silită indirectă, în oricare dintre formele prevăzute de lege, în conformitate cu titlul executoriu reprezentat de Contract de credit nr. 63781/C/2018, la care se adaugă actul adiţional nr. 1/2019, pentru recuperarea creanţei în cuantum de 61094,93 lei, reprezentând debit restant şi dobândă, la care se vor adăuga dobânzile calculate în continuare şi cheltuielile de executare silită. Fără cale de atac”, au decis, în 2021, judecătorii.
Țuțu a fost șef al pazei la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel Galați, dar și ofițer în SRI, în perioada 2003 – 2011, conducând Departamentul de combatere a amenințărilor cibernetice la adresa securității naționale. De asemenea, el a lucrat și în ministerele Comunicațiilor și Turismului, dar și la Loteria Română. El a absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ din Câmpina, apoi Facultatea de Drept de la Universitatea „Danubius” din Galați.
De asemenea, are un masterat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. El și-a început cariera la Inspectoratul de Poliție Galați. Potrivit ultimei declarații de avere din iunie 2022, pentru anul fiscal anterior, Gabriel Țuțu a încasat de la Compania Națională Romarm suma de 194.448 de lei pe an. De asemenea, el a primit 94.763 de lei din dividende de la Infoprimus Research.
În urmă cu două zile, Țuțu a fost acuzat de DNA de tranzacții cu măști neconforme, care au pus în pericol mii de oameni în perioada pandemiei COVID-19.
Comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:
ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;
Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.