Comisia juridică se pronunță asupra cererii ministrului Justiției
Camera Deputaților va vota în curând cererea de ridicare a imunității deputatului PNL Nelu Tătaru, în urma unei solicitări formulate de ministrul Justiției. Comisia juridică urmează să dea raportul final luni, în conformitate cu decizia Biroului Permanent al Camerei, iar votul plenului va stabili dacă imunitatea lui Tătaru va fi ridicată. Pentru ca aceasta să fie aprobată, este necesar votul majorității deputaților prezenți.
Solicitarea de ridicare a imunității vine după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut aprobarea pentru percheziții informatice și domiciliare în cazul fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Vineri, conducerea Camerei Deputaților s-a reunit într-o ședință online pentru a analiza solicitarea DNA.
Ce prevede regulamentul Camerei Deputaților
Conform articolului 193 din Regulamentul Camerei Deputaților și articolului 72 din Constituția României, deputații pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Cu toate acestea, aceștia nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără aprobarea Camerei Deputaților.
Solicitarea de ridicare a imunității se adresează președintelui Camerei Deputaților de către ministrul Justiției, care o trimite Comisiei juridice pentru examinare. Comisia va analiza dacă există motive întemeiate pentru aprobarea cererii și va adopta o decizie în termen de maximum 5 zile. Hotărârea finală va fi supusă votului în plenul Camerei Deputaților.
Acuzațiile împotriva lui Nelu Tătaru
Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, este acuzat de DNA că ar fi primit mită în bani și alimente de la 45 de persoane, sumele variind între 100 și 500 de lei. Joi, Tătaru a fost prezent la sediul DNA Iași, alături de avocatul său, unde i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile. Într-o declarație publică, Tătaru a negat acuzațiile, afirmând că este nevinovat: „Nu am văzut probe, nu am condiționat și nu am cerut nimic. Las justiția să-și facă treaba și vom vedea ce va fi”, a spus acesta, adăugând că „este o problemă” faptul că nu s-a realizat un flagrant în acest caz.
Reacțiile politice la nivel înalt
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a comentat situația lui Nelu Tătaru, criticând orice formă de luare de mită. „Dacă iei un ou, iei o găină sau bani, e același lucru”, a declarat acesta, menționând că partidul l-a scos pe Tătaru de la conducerea filialei și de pe lista de candidați pentru parlamentare.
Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul său va vota în favoarea ridicării imunității lui Nelu Tătaru, afirmând că „Parlamentul nu este pentru imunitate în cazuri de fapte penale, ci doar pentru declarații politice”. Ciolacu a subliniat că, de mulți ani, PSD nu a făcut excepții în astfel de situații.
Camera Deputaților urmează să se pronunțe asupra ridicării imunității în termen de 20 de zile, iar rezultatul votului va determina dacă ancheta penală împotriva lui Nelu Tătaru va putea continua.
Citeste si :