Ovidiu Tatu, fostul șef al Vămii din Portul Constanța, care, potrivit declarațiilor de avere, era cel mai sărac vameș din România, investește zece milioane de euro într-un hotel de șapte etaje ridicat pe plaja din Mamaia Nord. În acest timp, dosarul șpăgilor de sute de mii de dolari încasate de polițiști și vameși, în care Tatu este anchetat, zace la DIICOT, din martie 2021.
În timp ce dosarul contrabandei cu parfumuri de 25 de milioane de euro în care Ovidiu Tatu este implicat zace la DIICOT de doi ani și jumătate, fostul șef al Vămii din Portul Constanța a decis să investească agoniseala într-un hotel de lux, pe plaja din Mamaia Nord – afacere evaluată la zece milioane de euro.
Primăria Năvodari a emis autorizație pentru ca blocul lui Tatu să fie construit pe plajă
De unde a avut milioane, doar ANAF și DIICOT știu, fiindcă în declarația de avere depusă de Tatu anul trecut, după încetarea contractului de muncă, acesta a susținut că nu are niciun leu în cont, n-are nici măcar o casă, locuind în cea deținută de soție, și că în anul precedent a câștigat 3.500 de lei pe lună.
Din salariul de 3.500 de lei, Ovidiu Tatu și-a luat un Porsche Cayenne și i-a cumpărat fiului un Lamborghini Huracan de câteva sute de mii de euro, ca să nu se facă de râs băiatul când iese prin cluburile de fițe.
Robert Tatu, fiu de fost bugetar
Anul trecut, la trei luni după ce a plecat din funcție și a explicat că este sărac lipit, fostul șef al Vămii din Portul Constanța a decis să investească 10 milioane de euro, într-un hotel de lux. Astfel, s-a asociat cu nașul său și a obținut de la Primăria Năvodari autorizație pentru a construi hotelul fix pe plajă.
În tot acest timp, dosarul mafiei din Portul Constanța – în care Tatu este acuzat că a încasat șpagă ca să închidă ochii la marfa de contrabandă introdusă în țară cu… containerele, nu cu sacoșa de rafie – zace la DIICOT. În 2021, procurorii DIICOT păreau foarte supărați pe polițiștii și vameșii care încasau șpăgi de sute de mii de euro, însă, în pofida faptului că i-au prins în flagrant, conform portalului instanțelor, șpăgarii nu au fost trimiși în judecată.
Ce spunea DIICOT în 2021, despre rețeaua din care făcea parte fostul șef al Vămii din Portul Constanța:
„Grupul infracțional a fost format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și un comisar șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța. (…) Astfel, liderii grupului infracțional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Republica Turcă.
Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud.
Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.
Totodată, gruparea a beneficiat și de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documentele vamale.
În sprijinul grupării, au fost cooptați și un agent șef principal de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora și, totodată, au oferit garanția efectuării în condiții de siguranță a acestor operațiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuțiilor de serviciu și a prerogativelor conferite de funcțiile deținute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate.
În vederea obținerii sprijinului acestor funcționari, în formele menționate, în legătură cu neîndeplinirea unor acte intrând în atribuțiile lor de serviciu, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri sau în considerarea influenței pe care au lăsat să se creadă că o au asupra altor funcționari, pentru a-i determina să nu îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.
Astfel, liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni.
În curând, documente și informații care vor pune pe jar autoritățile vamale din România, dar și alte structuri ale statului! Avem detalii exacte despre firme, facturi, declarații vamale etc. precum și informații bombă despre afacerile cu iz penal făcute de autoritățile vamale din București și Ilfov!