Austriecii de la Raiffeisen Bank fac tranzacții dubioase cu banii din conturile românilor, având sprijinul Poliției Române și Parchetului, care le clasează dosarele penale invocând motive halucinante: de exemplu, că autorul faptei este un… soft de calculator!
DNA Media prezintă documente incredibile, care demonstrează că Poliția Română și Parchetul clasează dosarele celor de la Raiffeisen Bank apelând la niște explicații incredibile, deși existau probe clare ale abuzurilor. Într-un dosar instrumentat de polițiștii de la Secția 1 București, partea vătămată, client Raiffeisen Bank, reclama faptul că austriecii au efectuat tranzacții financiare ilegale, jucând ping-pong cu banii săi, iar anchetatorii au decis că vinovat este un… program de calculator!

Totul a plecat de la o executare silită pusă în aplicare de executorul judecătoresc Casagranda – un individ trimis în judecată pentru abuzuri grave și acuzat de escrocherii de milioane de lei. (Detalii, mai jos). Cu toate că persoana executată silit a demonstrat faptul că se efectua poprirea la sursă, Raiffeisen Bank, la solicitarea executorului penal, a executat încă o dată suma, luându-i debitorului două treimi din salariu. Faptă absolut abuzivă, în condițiile în care legea prevede că „Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la o treime din venitul lunar net”.
Raiffeisen a returnat banii abia după ce a aflat că respectivul client a formulat plângere penală împotriva instituției, însă, pentru a-i da o lecție, a menținut contul blocat timp de aproape un an, în cârdășie cu executorul penal Casagranda.

După o anchetă care a durat câteva luni, procurorii și polițiștii au clasat dosarul, susținând că angajații Raiffeisen Bank sunt nevinovați, singurul vinovat fiind softul instituției, care, beneficiind de inteligență artificială, a luat deciziile în locul unor oameni.
Și, cum programul de calculator nu poate plăti pentru infracțiunile comise, cazul a fost clasat…


Cine este executorul cercetat în dosar, alături de Raiffeisen Bank:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
CASAGRANDA – STANA ANTON, la data faptei executor judecătoresc, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave,
AVOCAT (Păun Alexandru – n.r.) în cadrul baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– spălarea banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2017 – 2018, inculpatul Casagranda-Stana Anton (foto sus), în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 3.935.425 lei unor persoane îndreptățite să primească despăgubiri din partea Statului Român. Despăgubirile vizau un teren de aproximativ 1,5 ha din centrul municipiului Galați, care fusese expropriat ilegal de către regimul comunist.

Avocatul Alexandru Păun
Concret, în contextul menționat mai sus, din totalul despăgubirilor primite de creditori (19.469.214 lei), inculpatul Casagranda-Stana Anton ar fi transferat în mod nelegal în contul personal al avocatului (foto sus) sumele de:
– 3.020.615 lei, reprezentând „onorariu avocat”, în condițiile în care acesta din urmă nu a avut nici o calitate în raportul execuțional,
– 914.810 lei, cu titlu de „dobânzi datorate”, în condițiile în care creditorii încă nu încasaseră de la stat dobânzile solicitate, prin urmare nu aveau ce sume de bani să achite avocatului.
În perioada 18.07.2017 – 17.07.2018, pentru a disimula proveniența banilor primiți în modalitatea de mai sus, avocatul i-a transferat într-un cont deschis pe numele mamei sale. Ulterior, inculpatul a făcut din acest cont mai multe plăți și transferuri către diverse persoane fizice și juridice.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.