Protestul susținătorilor lui Călin Georgescu, organizat în fața sediului Biroului Electoral Central (BEC) după invalidarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale, a degenerat într-un adevărat haos. Conform primelor informații oficiale, 13 jandarmi au fost răniți, iar patru dintre ei sunt internați în spital.
Autoritățile au deschis trei dosare penale în urma incidentelor violente. Conform Poliției Române, anchetele vizează distrugerea, tulburarea ordinii publice, ultraj și instigare publică. Dosarele sunt instrumentate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.



În urma protestului de seara trecută, pe rețelele sociale, mai cu seamă pe TikTok (raiul susținătorilor lui Călin Georgescu), a început să circule un clip video în care apar jandarmi intervenind într-o stație de metrou. Oficialii Jandarmeriei Române și ai Poliției au transmis că imaginile sunt vechi de trei ani și nu au nicio legătură cu evenimentele de la BEC.
Pe lângă forțele de ordine, mai mulți jurnaliști prezenți la fața locului au fost agresați de manifestanți. În plus, o echipă de la Digi24 a fost victima furiei protestatarilor, care le-au răsturnat mașina.

„Până la această oră, peste 500 de persoane au fost legitimate în zona protestului, iar în baza filmărilor operative și a celor din spațiul public urmează să fie identificate și probate persoanele care au comis fapte antisociale noaptea trecută.
În urma violențelor, 13 jandarmi au fost răniți sub diferite forme, având următoarele afecțiuni: lovitură în zona cervicală, traumatism cranio-facial, traumatism la genunchi şi contuzie la gleznă.
Patru dintre aceștia încă se află internați în spital, având nevoie de îngrijiri suplimentare.
De asemenea, până la acest moment, jandarmii au întocmit trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii a 11 fapte penale, astfel:
– patru fapte de ultraj, cu patru autori;
– patru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, cu patru autori;
– trei fapte de distrugere, cu trei autori.
În același context, au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.200 de lei, pentru încălcarea prevederilor legale în vigoare.
Subliniem faptul că este regretabil și îngrijorător modul în care unele persoane au înțeles să își exercite dreptul la liberă exprimare și au decis să provoace asemenea violențe, totodată distrugând și o parte a mediul ambiant din Centrul Istoric al Capitalei: geamuri ale unor societăți comerciale, distrugere mobilier stradal și pavaj pietonal, incendiere pubele de gunoi.
De asemenea, un autoturism aparținând unui post de televiziune a fost avariat. În urma acestei situații, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, a declarat Ana Maria Burchi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Ana Maria Burchi a mai adăugat:
„Jandarmeria Română și Poliția Română condamnă ferm orice formă de violență. Forțele de ordine nu au dat curs provocărilor, au avut în permanență o atitudine proactiv și au încercat de fiecare dată să detensioneze situația prin mijloace preventive.
Dreptul la liberă exprimare este un drept fundamental al fiecărui cetățean, însă acesta trebuie exercitat în limitele legii și cu respect față de ordinea și siguranța publică.
Pe această cale, facem apel către reprezentanții mass-media, ai societății civile și agenții comerciali din zonă să ne sprijine prin furnizarea de imagini din spațiul public care să ne ajute la identificarea tuturor persoanelor care au comis acte ilegale.
Imaginile pot fi furnizate pe adresa spcfa@jandarmeriabucuresti.eu, pentru a fi analizate de structurile de specialitate din cadrul Jandarmeriei Capitalei în vederea punerii la dispoziția organelor abilitate”.