O voce îngenuncheată de regimul rus
Maria Ponomarenko, o jurnalistă în vârstă de 46 de ani din Siberia, a intrat în greva foamei ca formă de protest împotriva tratamentului inuman suferit în închisoare, conform unui comunicat emis de publicația sa și de o susținătoare. Ponomarenko a fost condamnată de autoritățile ruse la șase ani de închisoare pentru că a criticat agresiunea Rusiei în Ucraina.
Condamnarea declanșată de curajul de a vorbi
Jurnalista a fost reținută în aprilie 2022, la mai puțin de două luni după invadarea Ucrainei, pentru că a acuzat forțele aeriene ruse că au bombardat teatrul din orașul ucrainean Mariupol. În februarie 2023, a fost declarată vinovată de răspândirea de informații false privind armata rusă, într-un proces desfășurat în orașul său natal, Barnaul.
O realitate sumbră pentru jurnaliștii din Rusia
Potrivit organizației OVD-Info, care monitorizează respectarea drepturilor omului în Rusia, peste 20.000 de persoane au fost arestate pentru că s-au exprimat împotriva războiului din Ucraina. Deși mulți dintre aceștia sunt amendați și eliberați rapid, jurnaliștii independenți, precum Ponomarenko, sunt adesea supuși unor pedepse mai severe.
Condiții de detenție și acuzații noi
În prezent, Maria Ponomarenko se confruntă cu noi acuzații penale, fiind acuzată că ar fi atacat gardienii în închisoare, conform RusNews. Potrivit fostei consiliere municipale Iulia Galiamina, Ponomarenko a fost plasată într-o celulă de izolare după ce oficiali ai închisorii ar fi falsificat rapoarte de inspecție în legătură cu ea.
Greva foamei ca ultimă soluție
Galiamina, care a vizitat-o pe Ponomarenko, a relatat că jurnalista se află într-o stare foarte proastă, plângând frecvent din cauza sentimentului de neputință. „Vrea chiar să se sinucidă”, a avertizat aceasta, subliniind gravitatea situației.
RusNews a confirmat că Ponomarenko a intrat în greva foamei, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.
Amenințări de sinucidere în detenție
În timpul unei audieri recente, Ponomarenko a amenințat că își va tăia venele în semn de protest împotriva condițiilor din închisoare și a tratamentului la care este supusă. Aceasta continuă să fie o voce importantă în jurnalismul rus, dar prețul plătit pentru curajul său este devastator.
Cazul Mariei Ponomarenko este un exemplu tragic al represiunei împotriva libertății de exprimare în Rusia, un regim care nu ezită să își reducă la tăcere jurnaliștii care își asumă riscuri în numele adevărului. Signalizarea acestor abuzuri internaționale este esențială pentru sprijinirea libertății de presă și a drepturilor omului în întreaga lume.