Cazul oamenilor torturați și umiliți în „pensiunile groazei” administrate de cumătra și consiliera Gabrielei Firea și de un ofițer de la IPJ Ilfov scoate la iveală abuzuri grave, pentru care unii ar trebui să plătească cu ani grei de pușcărie.

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a explicat astăzi, cu seninătate, că oamenii au fost lăsați să fie torturați, pentru a fi obținute mai multe probe. Asta, deși legea prevede că, în cazul unor infracțiuni grave, polițiștii pot intra în locuința oricui, pentru a salva viața unui om. În cazul oamenilor maltratați în „pensiunile” administrate de consiliera Gabrielei Firea și a unui ofițer de poliție de la IPJ Ilfov, legea nu s-a mai aplicat.

Conform ProTV, ministrul de Interne a recunoscut cu seninătate că ancheta de la Voluntari a durat „ani de zile” pentru a nu se distruge probele. În tot acest timp, oameni au fost torturați și, conform unor surse, chiar au fost uciși de tratamentele la care erau supuși.
Totuși, lagărele nu erau conduse de oricine, ci de un fost polițist judiciar de la IPJ Ilfov, Ovidiu Dumitra, și de Ligia Gheorghe (Enache), consiliera Gabrielei Firea. Așa că este de înțeles de ce aceștia au fost lăsați să facă milioane pe spinarea oamenilor torturați.

Conform g4media.ro, relația de „prietenie și colegialitate” dintre ministrul Familiei Gabriela Firea și consiliera Ligia Gheorghe (Enache), citată ca martor în dosarul „Azilul groazei”, dăinuie de aproximativ 25 de ani. Jurnalistă de profesie, Ligia Enache a cunoscut-o pe Gabriela Firea când lucrau la TVR, apoi a fost producătoarea emisiunii Știrea Zilei moderată de Gabriela Firea la Antena 3 și ulterior a devenit om de bază în staff-ul ei de politician, împărțind inclusiv afaceri de familie. De altfel, Gabriela Firea este și nașa fiicei Ligiei Gheorghe.

Jurnaliștii de la CIM și Buletin de București, care au publicat o investigație despre acest caz încă de la începutul anului, au scris că asociația a fost înființată în Voluntari, orașul unde primar este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, și că este condusă de Ștefan Godei, fost vicepreședinte al Tineretului PSD și un apropiat al Gabrielei Firea. Ecaterina Adriana Voicu, partenera de viață a lui Ștefan Godei și pesoana care a condus procedurile de înființare ale asociației, este tot o angajată a Gabrielei Firea, de la centrul pentru Tineret al Municipiului București. Ligia Gheorghe și Ștefan Godei dețin împreună și o firmă în Voluntari.

Ministerul Familiei a transmis, într-un comunicat de presă, că ”doamna ministru Gabriela Firea nu are legătură cu centrele menționate în ancheta respectivă și nici cu asociația. Afirmațiile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea și doamna G. L., alta decât cea de prietenie și colegialitate, sunt tendențioase și au rolul de a deforma realitatea”.

G4Media a studiat relația de ”prietenie și colegialitate” dintre Gabriela Firea și Ligia Gheorghe, o relație care dăinuie de aproximativ 25 de ani și în care Ligia Gheorghe a fost om de bază în umbra tuturor funcțiilor pe care le-a deținut Gabriela Firea, la fel ca ”o soră”, după cum o numește chiar Gabriela Firea, într-o postare din 2019.

Gabriela Firea și Ligia Gheorghe / Sursa: Facebook / Gabriela Firea
”Dacă ieri a fost ziua sorei mele mari, Nela, azi o sărbătoresc pe „sora” din București, Ligia! O soră de care nu mă leagă sângele de familie, ci sângele prieteniei sincere. De 25 de ani! Și prin câte am trecut! Și la TVR, unde ne-am cunoscut, și la Antena, și la Senat, și acum la Primărie! Tot promitem să scriem o carte!. Iar personal, prin câte, iarași spun, am trecut împreună. De multe ori, de la agonie, la bucurie! O viață plină, de multe ori grea dar frumoasă pentru că, așa cum spune Ligia, plictiseala și rutina ne omoară spiritul și tinerețea sufletului! La mulți și sănătoși ani, Ligia! Să fii în continuare copilul zodiacului pentru că eu, rac, sunt aici, ca mamă a zodiacului!???? Să-ți vezi fetița, finuța mea Daria, crescută mare și să ne plimbăm împreună nepoțeii prin parc. Și să le povestim! Că avem ce povesti! „A scoate prietenia adevărată din viață este ca și cum ai scoate soarele din lume!”, spunea Cicero, preferatul tău! Să dea Dumnezeu să ajungem și la al 50-lea an de prietenie! Tu rock, eu blues, tu nocturnă, eu matinală, tu veselă, eu… gânditoare”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.
Președintele CJ Ilfov, reacție dură!
Șocat de dezvăluirile din dosarul „azilul groazei”, președintele Consiliului Județean Ilfov a transmis un mesaj tranșant și a dezvăluit că a dispus o anchetă de amploare la DGASPC Ilfov!

„Condamn cu fermitate abuzul și neglijența în serviciu, în orice situație, în orice instituție. Sunt indignat în urma informațiilor apărute în presă, după ancheta desfășurată la azilul din județul Ilfov! Am intervenit ferm în această situație și am solicitat efectuarea de urgență a unui control la DGASPC Ilfov. Este datoria noastră, ca societate, să protejăm viețile și sănătatea celor vulnerabili, iar cei responsabili de a verifica respectarea condițiilor legale trebuie să acționeze cu fermitate și să sancționeze orice abatere care pune în pericol viața acestor persoane. Nu voi tolera ca cei mai în vârstă să fie tratați cu indiferență și cruzime. Solicit să se ia măsuri prompte și eficiente pentru a ne asigura că astfel de situații să nu se mai repete niciodată! Așa cum am susținut mereu, bunicii noștri merită respect, compasiune și siguranță, iar eu voi face tot ceea ce îmi stă în putere ca ei să beneficieze de toate acestea”, este mesajul lui Hubert Thuma, președinte al Consiliului Județean Ilfov.

Reamintim faptul că DNAmedia.ro a publicat, ieri, detalii din dosarul DIICOT care a șocat întreaga țară. Polițiștii și procurorii DIICOT au descins, ieri, în 31 de imobile, pentru a-i captura pe liderii unor grupări organizate care îi exploatau, torturau și umileau pe bătrânii internați în aziluri din județul Ilfov. „La data de 04.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcția de Investigații Criminale, pun în aplicare 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și pe raza județelor Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile. Exploatarea persoanelor vătămate, persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire, scopul final fiind concretizat în obținerea, pe nedrept, de către liderii grupurilor infracționale organizate și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale, prejudiciul estimat fiind în sumă de peste 5,2 milioane lei.
Cu privire la un număr de 26 de suspecți în cauză, au fost emise mandate de aducere, audierile urmând a se realiza la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
De asemenea, 15 martori, față de care a fost îndeplinită procedura legală de citare, urmează a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române.

Investigațiile au fost declanșate ca urmare a sesizării din oficiu a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Poliției Capitalei și I.P.J. Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Având în vedere particularitățile cauzei, la unele adrese unde se efectuează percheziții domiciliare, alături de polițiști acționează medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate, inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple”, a precizat DIICOT.