
Promovat la cârma DGA după ce a girat ilegalitățile comise de mafioții din clanul Duduianu la funeraliile lui Emi Pian și s-a întâlnit cu interlopii noaptea, în curtea unei biserici, chestorul Liviu Vasilescu a decis să-l târască în fața instanței pe liderul de sindicat care a blamat acțiunile fostului șef al Poliției Române.
Chestorul Liviu Vasilescu, cel care, în august 2020, în calitate de inspector general al Poliției Române, a girat ilegalitățile comise pe bandă rulantă de membrii grupării de tip mafiot Duduianu, a decis să-i bage pumnul în gură sindicalistului care l-a arătat cu degetul.

Chestorul Liviu Vasilescu
Atunci, în plină pandemie, când oamenii erau băgați în saci de plastic și erau îngropați precum câinii, fără slujbă și fără a avea la căpătâi vreun membru al familiei, chestorul Vasilescu a acceptat ca la vila interlopului ucis Emi Pian să aibă loc un adevărat pelerinaj.
Cu acordul Poliției Române, interlopii au ținut mortul în casă, deși ar fi trebuit să îl ducă la o capelă. Tot cu acordul Poliției Române, mii de oameni au trecut, rând pe rând, pe la catafalc, deși, în paralel, subalternii lui Liviu Vasilescu fugăreau cetățeni pe stradă, îi amendau și îi băteau, pentru că nu păstrau distanța de 1,5 m și nu purtau măști de protecție. Mai mult, muritorii de rând erau îngropați în cadrul unor slujbe restrânse, „pentru evitarea răspândirii COVID-19”, dar în cazul mafioților din clanul Duduianu, care transmiteau live pe site-urile de socializare cum pupau sicriul lui Emi Pian, n-a mai existat acest risc.

Aroganța șefilor din poliție la adresa plătitorilor de taxe a culminat cu întâlnirea din curtea unei biserici din Sectorul 5, noaptea, ca în filmele cu mafioți. La întâlnire au participat membri ai clanului Duduianu și membri ai Poliției Române: Liviu Vasilescu, Bogdan Berechet (șeful Poliției Capitalei) și Cătălin Păștin (fost şef al Poliţiei Sector 5, promovat ulterior în funcția de adjunct al lui Berechet).
Despre toate acestea a relatat, pe paginile web ale sindicatului Europol, liderul de sindicat Cosmin Andreica. La doi ani de la evenimente, chestorul Vasilescu (actualmente șef al Direcției Generale Anticorupție) a decis să-l dea în judecată pe Andreica, pe motiv că i-a șifonat imaginea atunci când a făcut dezvăluirile despre funeraliile mafiotului Emi Pian. Și, ca să demonstreze că a suferit profund, Vasilescu i-a chemat ca martori în instanță pe Marcel Vela – fostul ministru de interne și actual senator PNL, Iulian Surugiu – fost lider SNAP și actual președinte de partid și Dumitru Coarnă – fost lider SNPPC, actualmente parlamentar.
Luna trecută, însă, judecătorii i-au dat câștig de cauză liderului de sindicat, respingând cererea formulată de chestorul Vasilescu.

Fragmente din articolul publicat de Europol:
(Articolul integral, aici).
„De această dată însă, aș vrea sa vorbesc despre ultimul demers al celor care conduc MAI-ul de a mă reduce la tăcere. În vara anului trecut, acum aproape 1 an, am primit un plic de la Judecătoria Sectorului 2 destinat personal, dar remis la sediul Sindicatului EUROPOL. După deschiderea plicului, aveam în față câteva zeci de foi și un cd.
Era vorba despre o cerere de chemare în judecată în numele lui Vasilescu Liviu, fostul șef al Poliției Române, actual director general al Direcției Generale Anticorupție. Obiectul dosarului era reprezentat de:
– Obligarea subsemnatului la plata sumei de 20.000 euro cu titlu de daune morale;
– Publicarea Sentinței în mass media și pe rețelele de socializare;
– Plata cheltuielilor de judecată.
Și toate acestea pentru faptul că cel ce a fost șef al Poliției Române, ar fi suferit „consecințe negative…pe plan psihic în special” ca urmare a criticilor pe care le-am adus începând cu luna august 2020, pentru modul dezastruos în care a fost gestionată înmormântarea interlopului „Emi Pian”. De asemenea, că i-aș fi prejudiciat demnitatea și reputația profesională, în condițiile în care Vasilescu a denigrat toți polițiștii din România afirmând că „a fost ultimul profesionist din Poliția Română” care putea gestiona întâlnirea cu familia lui „Emi Pian”, noaptea, în biserică.

Vorbim așadar despre o acțiune în răspundere civilă delictuală intentată la 2 ani de la incident, prin care șeful unei structuri de forță, Direcția Generală Anticorupție, primește undă verde să acționeze împotriva unui reprezentant al unei organizații sindicale pentru a-l reduce la tăcere. Această situație fără precedent în zona sindicală, mai ales din perspectiva protagonistului, avea mai multe scopuri, unele la vedere, altele subliminale. (…)
Îmi asum când spun că cererea de chemare în judecată, chiar dacă a fost depusă în nume personal de Liviu Vasilescu, a fost agreată, tolerată și susținută la cel mai înalt nivel. Se dorea o reacție fermă, un pumn în gura celor care reprezintă o vulnerabilitate pentru factorul politic, iar acela era ministrul de interne. Da, admit că am criticat vehement toată mizeria reprezentată de pandemie. M-am opus tuturor măsurilor heirupiste, lipsite de fundament legal și umanitate.

Marcel Vela, martor în dosarul lui Vasilescu
Printre probele administrate și martorii propuși de Liviu Vasilescu se regăsește șoferul lui – actualmente pensionar, Marcel Vela – fostul ministru de interne și actual senator PNL, Iulian Surugiu – fost lider SNAP și actual președinte de partid, Dumitru Coarnă – fost lider SNPPC, actualmente parlamentar, dar și Aurelian Ciocârlan – fost director general adjunct al DGPMB, actualmente pensionar.

Dumitru Coarnă – martor în dosarul lui Vasilescu
Nu cred că mai suportă vreun comentariu lista aceasta de top, a unor oameni politici care au fost opțiunile lui Vasilescu să depună mărturie în favoarea sa. E relevant să precizez aceste nume tocmai pentru a înțelege de ce „suport” a beneficiat Vasilescu în demersul său de a mă intimida. Însă despre declarațiile martorilor audiați de instanță și despre inadvertențele în relatarea evenimentelor, revin într-un alt material.

Chestorul Bogdan Berechet l-a însoțit pe Vasilescu la întâlnirea cu mafioții
De câte ori am avut ocazia, în media, am catalogat ilegale „ordonanțele militare” care au fost emise cu atâta sete de dictatură de către politicienii vremii. Și am fost nevoit să îmi apăr colegii explicând societății că sunt intimidați, hărțuiți și forțați să îndeplinească atribuții pe care aceștia nu le aveau în fișa postului, precum cele legate de hăituirea „carantinaților/izolaților” prin verificări la domiciliu. Admit că am criticat dur faptul că mii de români și-au îngropat apropiații în saci negri de plastic, sub condiția unei singure persoane la căpătâiul mormântului, iar interlopul defunct „Emi Pian” era plâns zilnic, in living-ul vilei sale, de sute de persoane, sub pasiva supraveghere a autorităților.

Sindicalistul Iulian Surugiu – martor în favoarea chestorului Vasilescu
Cererea de chemare în judecată a lui Vasilescu mi-a lăsat impresia unei acțiuni realizate în disperare de cauză, pentru a-și recâștiga demnitatea și probitatea profesională pierdută o dată cu momentul în care publicul larg a aflat despre întâlnirea sa cu familia defunctului interlop „Emi Pian”, în miez de noapte, într-o biserică, cu scopul de a negocia modul în care sa aibă loc înmormântarea a doua zi. Totuși, să crezi că memoria societății poate fi ștearsă printr-o astfel de acțiune, când criticile de la acel moment au venit eminamente de la toate nivelurile, este un act de disperare și de inconștiență.
Scopul subliminal al acțiunii în instanță a fost acela de a da un exemplu tuturor celorlalți polițiști care vor îndrăzni să ridice capul din pământ și să se exprime. Imaginați-vă impactul unei soluții de admitere a acestei acțiuni. Dacă reprezentantul unui sindicat ar fi fost „pedepsit”, inclusiv pecuniar, prin obligarea la plata celor 20.000 euro, MAI ar fi reușit să pună batista pe țambal și ar fi fluturat această hotărâre ori de câte ori ar fi apărut un polițist care avea ceva de spus critic la adresa conducerii.
(…)
Ce m-a surprins în tot acest demers a fost faptul că Vasilescu nu s-a ferit să folosească, fără niciun fel de scrupule, de stări de fapt care dacă ar fi reale, ar fi incompatibile cu avizul psihologic pentru funcția de conducere exercitată. Astfel, Vasilescu susține că a suferit „traume psihice, insomnii, stări de stres” pe perioada celor 2 ani, toate aceste afecțiuni incompatibile cu avizul psihologic necesar pentru exercitarea funcției pe care o ocupă. Nu am cum să nu mă întreb cum se comportă atunci când trebuie să ia decizii sub presiune sau în contextul unor situații limita, pe parcursul cărora ar trebui să dovedească stăpânire de sine, pragmatism, obiectivism și gândire analitică. De altfel, inclusiv Ordinul MAI 23/2015 privind activitatea de psihologie în MAI confirmă aceste susțineri.

Cosmin Andreica – atacat de șefii MAI și de foștii lideri de sindicat Coarnă și Surugiu
Soluția din acest dosar, de respingere a acțiunii, este un câștig al fiecărui lider sindical, al fiecărui polițist sau personal al MAI care la un moment dat a avut curajul să se opună abuzurilor, să nu accepte compromisuri de la principii sau care a refuzat vreodată să accepte ordine/dispoziții care se situau în zona „prostituției profesionale”.
Cu toate presiunile exercitate asupra mea, cu toate intimidările ale cărui subiect am fost, cu riscul de a purta mai departe o țintă pe spate, câtă vreme voi avea mandatul din partea voastră de a-mi reprezenta colegii, voi face același lucru pe care l-am făcut și în prezent. Voi spune lucrurilor pe nume și voi critica managementul unor oameni puși în funcții importante care nu ar trebui să conducă altceva decât mașina personală. Scopul unei organizații sindicale este de a scoate mizeria de sub preș, de a găsi soluții pentru problemele existente și de a determina factorii de decizie să acționeze în consecință.
Cosmin Andreica,
președintele Sindicatului EUROPOL