Fostul deputat PSD Cristian Rizea a ajuns, joi noapte, în Penitenciarul Vaslui, după ce autoritățile de la Chișinău au dispus arestarea sa și extrădarea, pentru a executa pedeapsa de patru ani și opt luni.
În timp ce Cristian Rizea se lăuda pe platformele de socializare că este susținut de serviciile secrete din România și că nimeni nu îi poate face nimic, polițiștii din Republica Moldova l-au luat pe sus, l-au făcut colet și l-au expediat în țara natală. Așa că, aseară, Cristian Rizea și-a făcut noi prieteni: colegii de celulă din Penitenciarul Vaslui.

„În această seară, 27 aprilie, Poliția Română a fost solicitată de autoritățile din Republica Moldova să îl preia pe fostul deputat Cristian Rizea (54 de ani), față de care Tribunalul București a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliției de Frontieră și urmează a fi introdus într-un penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor”, a precizat Poliția.

Rizea a fost condamnat în România la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Fostul deputat Cristian Rizea – dat în urmărire internaţională de autorităţile române în urma unei condamnări la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani – a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani şi a fost îndepărtat sub escortă, conform Inspectoratului General pentru Migraţie de la Chişinău. După ce va executa pedeapsa în România, Cristian Rizea ar putea fi trimis înapoi, în Republica Moldova dacă între timp va fi condamnat în unul dintre cele 20 de dosare penale deschise pe numele său.

Și soția fostului deputat are probleme cu justiția, după ce a devenit omul-cheie din procesele care vizează recuperarea banilor proveniți din afaceri ilegale, dar și din dosarele cu țepele trase statului român și partenerilor de afaceri. DNAmedia.ro a dezvăluit, recent, că fosta vânzătoare de haine Josette Ane Marie Rizea a devenit omul-cheie din combinațiile fugarului, fiind implicată în mai multe procese ce vizează tranzacțiile dubioase ale fostului deputat și afaceri prin intermediul cărora s-au tras țepe uriașe. În unul dintre dosare, judecătorii au decis ca nevasta lui Rizea să plătească pentru falimentul SC Fantazia imobiliare SRL, cu sediul social în stațiunea Mamaia, ansamblul Caelia, firmă care are datorii de sute de mii de lei la bugetul de stat, precum și la partenerii de afaceri și la furnizorul de energie electrică.

„Admite cererea formulată de reclamanta RISE INCOLVENCY SPRL -lichidator judiciar al debitoarei Fantazia imobiliare SRL în contradictoriu cu pârâta Rizea Josette Ane Marie. Dispune antrenarea răspunderii pârâtului pentru suma 323.856,81 lei reprezentând pasivul debitoarei Fantazia imobiliare SRL, sumă ce va intra în averea debitoarei şi va fi destinată acoperirii pasivului acesteia”, au decis judecătorii. Josette Rizea este citată și în dosare în care este acuzată că, alături de soțul infractor, a înșelat mai mulți parteneri de afaceri, așa că victimele au cerut ajutorul judecătorilor, în speranța că vor obține executarea silită a datornicilor.
La tribunal cu Dan Șova
Josette Rizea se judecă și cu Dan Șova, încercând să obțină în instanță anularea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil în valoare de 300.000 de euro. Fostul deputat Cristian Rizea a declarat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că i-a vândut în anul 2011 un imobil lui Dan Şova, acesta plătind 300.000 de euro în 60 de rate, iar o parte din bani au fost ridicaţi de şoferul lui de la casa de avocatură a lui Şova. Conform obiectiv.info, Cristian Rizea a fost audiat la Instanţa supremă, în calitate de martor, în dosarul „CET Govora”, în care fostul senator Dan Şova este judecat pentru trafic de influenţă. Audierea are legătură cu un imobil pe care Şova l-a cumpărat de la Rizea. Procurorii susţin că o parte din banii plătiţi de Şova pentru acel imobil proveneau din contractele casei sale de avocatură cu CET Govora.

„Nu mai ţin minte suma de bani pe care am primit-o înainte de notariat. Nu îmi amintesc nici suma de bani pe care am primit-o la notar, când am încheiat contractul. Banii i-am primit în mână, cash, nu prin instrumente de plată bancare. Banii i-am predat fratelui meu. Ulterior, fratele meu mi-a făcut plângere penală. Având în vedere relaţia de prietenie şi apropiere cu Dan Şova, am avut încredere în el şi i-am predat imobilul chiar în ziua semnării actelor la notariat. Am convenit să îmi plătească restul în tranşe de 5.000 de euro pe lună, pe 3 – 4 ani. Pentru acestea nu s-a încheiat un act adiţional, pentru că aveam încredere unul în altul. Primele rate le-am ridicat chiar eu de la cabinetul de avocat al lui Dan Şova, banii fiindu-mi înmânaţi de doamna Ciurcu Simona, angajată la casa de avocatură şi persoană de încredere a lui Şova. Ulterior, se ducea şoferul meu, lunar. Alte rate lunare le-am primit chiar eu când mă deplasam cu şoferul meu şi mă întâlneam cu şoferul lui Şova”, a declarat Rizea.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună”.

Scandal pe avere cu fratele lui Rizea
Josette Rizea este citată și într-un proces care vizează un apartament de lux pe Calea Plevnei. În procesul respectiv, fosta vânzătoare se judecă atât cu fratele lui Rizea, cumnatul ei, cât și cu familia lui Lucian Colțea, cetățeaul american (decedat în urmă cu patru ani) condamnat pentru de mită în dosarul lui Rizea. Colţea şi soţia acestuia, Aurica Colţea, au plătit un avans pentru achiziţionarea unui apartament de lux pe Calea Plevnei, lângă sediul CSM. Cel care avea împuternicire să-l vândă era Cristian Rizea, ca mandatar al fratelui său. Soţii Colţea au achitat avansul de 250.000 de euro, însă nu au mai semnat contractual de vânzare-cumpărare, până la termenul-limită prevăzut în antecontract, 15 iulie 2010, astfel că au pierdut banii.