Cătălina Țuțueanu, femeia care l-a acuzat pe preotul Visarion Alexa de hărțuire sexuală, lansează noi acuzații: ea susține că este amenințată și jignită de apropiații părintelui și, mai mult, la comanda acestuia, ar fi fost dată afară de șefii Librăriei Sophia.

În timp ce preotul Visarion Alexa este cercetat în stare de libertate pentru hărțuire, femeia care l-a dat pe mâna procurorilor susține că este terorizată și umilită de fanii duhovnicului. „De peste trei ani, părintele Visarion Alexa pune oamenii din jurul meu să mă mintă, să mă jignească și să mă amenințe de dimineață până seara, iar pe 09.11.2022 a cerut directorilor Librăriei Sophia și să mă dea afară (lucram acolo din 14.08.2017). Începând din 15.09.2020 toate postările mele de pe Facebook sunt în legătură cu hărțuirea părintelui, descriu ce îmi face părintele”, susține Cătălina Țuțueanu.

De asemenea, femeia susține că Arhiepiscopia Bucureștilor ar fi mușamalizat cazul, în august 2022: „Acum postez și reclamația pe care am făcut-o la Arhiepiscopia Bucureștilor, împotriva preotului Visarion, în data de 24.08.2022. Sunt 7 pagini. Însă domnul de acolo doar a răsfoit-o puțin și mi-a spus că părintele are voie să facă ce vrea. Directorii și colegii de la librărie știu foarte bine că reclamația este adevărată, dar părintele nu lasă pe nimeni să recunoască adevărul. Toți cei implicați ar trebui să citiți și reclamația, și postările mele, pentru a ști la ce participați, pentru a ști întreaga poveste, nu doar frânturi foarte mici din ea”.

„Preafericite Părinte Patriarh,
Subsemnata, Țuțueanu Cătălina, vă aduc la cunoștință următoarele:
Părintele Visarion Alexa mă manipulează și mă hărțuiește psihologic. Această poveste este foarte complicată și lungă, așa că voi face un rezumat și apoi dacă va fi nevoie, o să vă pot spune multe alte lucruri și pot da multe detalii. Eu încă de la început mi-am notat într-un jurnal, în fiecare zi, mai multe lucruri urâte pe care mi le făcea părintele. Isabelle Nazare-Aga menționează în cartea ”Manipulatorii și relațiile de cuplu” că în situații de manipulare aceste notițe pot ajuta: ”Fugi de orice iubit sau iubită care te înjosește tot timpul. Contramanipulează, dacă e cazul, până vă despărțiți. Notează toate frazele și acțiunile devalorizante (fără să-i dezvălui partenerului manipulator ce consemnezi). Te va ajuta, pe de o parte, să îți dai seama că nu e doar o părere, iar pe de alta, îți poate fi de folos în caz de divorț.”
Părintele Visarion Alexa, duhovnicul meu, mi-a spus din priviri, la o cateheză, că eu mă potrivesc cu Alexandru Șorici, un tânăr care se spovedește tot la părintele. Peste câteva zile, în data de 16.04.2019, eu l-am întrebat pe părintele pe Messenger dacă mi s-a părut mie sau chiar a spus că mă potrivesc cu Alex. Mi-a răspuns că da.
– 13.05 L-am întrebat pe părintele dacă să mai vorbesc cu Alex, dacă să îl invit eu în oraș și mi-a spus că da. Eu i-am scris lui Alex, el mi-a zis că este plecat din țară, iar apoi părintele mi-a făcut câteva lucruri urâte pe care poate nu este cazul să le mai menționez în acest rezumat.
– 05.08 Eu l-am invitat pe Alex în parc. El a acceptat.
– 07.08 M-am întâlnit cu Alex în parcul Cișmigiu. Mi s-a părut că s-a simțit bine cu mine, m-a întrebat ce program am la serviciu săptămâna viitoare… Dar după această întâlnire nu mi-a mai spus nimic.
Ca probe pot arăta toate conversațiile mele de pe Messenger și WhatsApp. De asemenea, încă de atunci, până în prezent, în postările mele de pe Facebook sunt referiri, mai mici sau mai mari, la problemele cu care mă confruntam. Eu sunt o persoană foarte sensibilă și l-am ales pe părintele Visarion ca duhovnic crezând că este sincer și blând. Din aprilie 2016, de la prima spovedanie la dumnealui, până în aprilie 2019 l-am simțit ca pe un prieten. Însă faptul că părintele mi-a spus să îl invit și apoi Alex nu mi-a mai zis nimic, m-a făcut să am mai puțină încredere în părintele.
Aproximativ în luna octombrie 2019 am simțit că o prietenă de-ale mele, Viorela Marcu, este trimisă de părintele să îmi spună diferite lucruri. După ea, la o altă prietenă, Anca-Maria Pănoiu, am simțit același lucru, așa că în data de 28.10.2019 i-am trimis un email:
”Îmi pare rău dar mie mi se pare că pe tine te trimite la mine duhovnicul meu, părintele Visarion (sau vreun intermediar) ca să-mi spui diferite lucruri. Și eu cred că voi faceți asta din dragoste, dar pe mine mă doare foarte tare teatrul acesta, aluziile, așa că l-aș ruga pe părintele, dacă vrea să-mi spună ceva, să-mi spună direct, nu așa…” (Aluziile erau despre vârsta mea, căsătorie…)
Răspunsul Ancăi a fost:
”What?! Nu mă trimite nimeni, Cătălina. Nu am vorbit în viața mea cu Părintele Visarion și oricum nu aș face așa ceva. Nu știu la ce te referi prin ”diferite lucruri”, dar te asigur că eu vin de drag și ce îți spun e pur spontan. Te rog să te gândești foarte bine ce anume te doare, pentru că ceea ce îmi atribui acum e pură ficțiune.
În fine – dacă vrei să mai vin, vin. Dacă nu, nu mai vin. Dar te rog să îi mărturisești Părintelui ce mi-ai scris mie acum, pentru că e o mare înșelare și dacă mai faci astfel de scenarii și în alte situații, s-ar putea să fie periculos pentru sufletul tău.”

Eu le-am simțit pe prietenele mele că jucau teatru, după ton, după ce îmi spuneau, nu au fost niște actori chiar așa de buni. Ca probe pot arăta aceste două emailuri. De asemenea, nădăjduiesc ca toate persoanele care au fost puse de părintele să joace teatru, toți cei pe care îi menționez în această reclamație (majoritatea persoane credincioase), dacă va trebui să jure pe Sfânta Evanghelie în fața anchetatorilor, să spună tot adevărul. Eu pot lua jurnalul meu la rând și pot numi o mulțime de persoane. Mie mi se pare foarte urât ca duhovnicul să îmi pună prietenele să joace teatru și să nu recunoască, mă deranjează foarte tare minciuna. În urma acestor incidente mi-am pierdut încrederea în părintele Visarion și am rămas cu întrebarea dacă să mă mai spovedesc la dumnealui sau nu.
Eu lucrez ca librar la Librăria Sophia. După prietenele mele, părintele a început să pună și clienții să joace teatru, ca să îmi amintească de Alex în fiecare zi, de exemplu cumpărând cartea ”Pot face roboții dragoste?”, pentru că Alex lucrează în domeniul roboticii. Pe mai mulți clienți i-am simțit că erau actori. În data de 23.12.2019 m-am spovedit la părintele. Când i-am spus că mi se pare că trimite oameni la mine, părintele m-a întrebat ”Mai ai încă impresia că trimit persoane?”. Dacă nu ar fi știut de emailul pe care i l-am trimis eu Ancăi, ar fi trebuit să spună doar ”Ai impresia că trimit persoane?”, dar pentru că știa de email a adăugat cuvintele ”Mai ai încă”. Părintele nu a recunoscut că pune oamenii să joace teatru. Ca probe am înregistrările audio la toate spovedaniile la dumnealui, începând din această zi.
L-am întrebat cum e situația cu Alex și mi-a spus ca sfat, nu ca ascultare, că pot să îl sun pe Alex să îl întreb ”Mă mai inviți sau nu?”. Eu nu am fost convinsă că e bine pentru mine să îl sun, iar la spovedania următoare, în data de 22.01.2020 l-am întrebat pe părintele dacă Alex ar fi cel mai potrivit băiat pentru mine. Părintele mi-a răspuns că lui Alex nu îi place de mine și că dacă o să îmi placă de un băiat pot să îl invit și eu în oraș, dar pot și să aștept să mă invite băiatul potrivit. După această spovedanie, până în prezent, în continuu părintele a pus clienții să cumpere multe cărți precum ”Despre înșelare”, ”Înșelări diavolești”, ”Vârtejul rătăcirilor”, ”Demonii și lucrările lor”, ”Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă”, ”Sfântul Gherasim Kefalonitul, izgonitorul diavolilor”. La următoarea spovedanie, în data de 19.02.2020, când l-am întrebat de ce mi se întâmplă așa de multe lucruri ciudate la librărie, părintele mi-a răspuns că sunt în înșelare.
În martie 2020 a început pandemia de COVID și pentru că era o situație dificilă am încercat să rezolv problema cu părintele și Alex. Eu am simțit că părintele punea oamenii să joace teatru ca să mă facă să îmi placă de Alex, așadar l-am invitat pe Alex pentru a doua oară în oraș. Când ne-am întâlnit, el m-a privit cu drag și s-a purtat frumos cu mine. Apoi, pentru că trebuia să ieșim cât mai puțin afară, l-am întrebat pe Alex dacă ar vrea să ne vedem la el acasă, dar nu a vrut. După aceea i-am spus că mie mi-ar plăcea să vorbim la telefon, însă nu a vrut nici acest lucru. Având în vedere aceste invitații ale mele, dacă Alex era interesat de mine, cred că era cazul să mă invite și el.
Aproximativ din iulie 2020, până în prezent, părintele Visarion a pus și pe toți șefii și colegii mei de la librărie să joace teatru. Treptat, a făcut tot mai mult teatru, a implicat tot mai multe persoane și a devenit tot mai aspru, încât acest teatru s-a transformat în hărțuire. Am ajuns să fiu amenințată indirect de dimineață până seara, de cum ies din bloc, pe stradă, în metrou, la serviciu, în magazinul Profi, la biserică, oriunde merg. Oamenii de pe stradă, șefii, colegii, clienții, prietenii mei sunt puși să joace teatru. În principal este vorba de manipulare și hărțuire psihologică. Părintele probabil a numit mai multe persoane să se ocupe de această manipulare.
Conform enciclopediei Wikipedia, manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive. Modurile prin care manipulatorii își controlează victimele includ sâcâirea, intimidare, amenințări, învinovățire, îmbufnare.
Printre tehnicile manipulative sunt:
– Minciuna: Pe moment e greu de spus dacă cineva minte, deși deseori adevărul iese la iveală după un timp, când deja e prea târziu. Un mod de a reduce șansele de a fi mințit este de a înțelege că indivizii cu unele tipuri de personalitate sunt experți în arta minciunii și a trișatului, făcând frecvent aceste lucruri, deseori cu subtilitate.
– Intimidarea mascată: Manipulatorul își pune victima în defensivă folosind amenințări voalate (subtile, indirecte sau subînțelese).
– Simularea inocenței: Manipulatorul încearcă să sugereze că răul făcut nu a fost intenționat sau că nu a făcut lucrul de care este acuzat. Manipulatorul se poate preface surprins sau indignat. Această tactică face ca victima să se îndoiască de propria judecată sau chiar de sănătatea ei mintală.
– Minimizarea: Manipulatorul spune că comportamentul lui/ei nu este atât de dăunător sau iresponsabil precum sugerează altcineva, de exemplu spunând că o insultă a fost doar o glumă.
Potrivit psihologilor de la Centrul Bellanima, hărțuire înseamnă a deranja constant cu repetarea insistentă a aceluiași lucru (pretenții, reproșuri etc.); a ataca în permanență, la intervale de timp mici, pentru a slei de puteri. Actul de hărțuire poate fi comis de o persoană pe care o cunoști, cum ar fi un vecin sau coleg de serviciu, sau de către un necunoscut cu care te întâlnești pe stradă. Printre cele mai cunoscute situații de hărțuire amintim: primirea de apeluri, email-uri și vizite nesolicitate, abuz și bullying online, urmărire, abuz verbal și amenințări, acte de intimidare.
Pentru a putea vorbi despre hărțuire psihologică, este necesar ca persoana care o comite să o facă în mod intenționat, pentru a dezechilibra psihic celălalt individ. Comportamentul are scopul sau efectul de a viola demnitatea unei persoane sau de a crea un mediu degradant, umilitor, ostil, intimidant și ofensator. În plus, hărțuirea este exercitată într-un mod sistematic și continuu, este un proces îndelungat.
Făptașul este, de regulă, într-o poziție de putere. Aceasta poate proveni din: vârsta acestuia, statură impunătoare, gen, statut economic sau social – toate acestea vor fi folosite în acest proces de hărțuire. Nimeni nu dorește să îi spună persoanei ce deține puterea că face ceva greșit. Așadar, lucrurile nu sunt întotdeauna ușor de identificat și dovedit. Iar uneori hărțuirea nu este evidentă. Mai ales la locul de muncă, hărțuirea poate fi atât de subtilă, încât victima ajunge să se întrebe dacă nu cumva disconfortul resimțit este numai în mintea sa.
Hărțuirea, ca act, este îndreptată împotriva dreptului fundamental al omului la demnitate, la dezvoltare și siguranță. Exemple de gesturi care se califică drept hărțuire psihologică:
• comentarii jignitoare;
• gesturi de intimidare sau de răzbunare;
• răspândirea de zvonuri;
• umilirea;
• tachinarea;
• discreditarea;
• criticarea fiecărui cuvânt rostit de către cineva;
• banalizarea felului în care gândește și ce gândește o persoană.
Hărțuirea poate avea efecte traumatice asupra persoanei, mai ales pentru că reprezintă o serie de acțiuni și inacțiuni concertate, cu scopul de a domina persoana. De multe ori, agresorii neagă acțiunile și comunicarea ostilă și încearcă să inducă ideea că victima este cea vinovată.
După cum am spus mai sus, la început mi s-a repetat că sunt în înșelare. Apoi am fost amenințată indirect și cu alte titluri și mi s-au întâmplat lucruri ca acestea:
– cu timpul colegii și unii clienți au avut față de mine o atitudine tot mai umilitoare, ostilă, intimidantă și ofensatoare;
– colegii lăsau peste tot prin librărie, lângă casa de marcat, pe birouri, pe scaune (deci nu era acolo locul lor), cărți precum ”Între iadul deznădejdii și iadul smereniei”, ”Ușa pocăinței”, ”Lacrimile pocăinței”, ”Mântuirea păcătoșilor”;
– au venit multe cliente tinere și bătrâne, și familii sărace și au cerut ”Plînsurile Sfîntului Efrem Sirul”, ”Calea lacrimilor și a Răscumpărării”, ”Smerește-te, om mândru!”, ”Cum să biruim mândria”. Precizez că eu am venituri modeste, iar Alex este bogat.
– au venit multe tinere și familii cu mulți bani și au cumpărat ”Lupta cu patimile”, ”Viața Sfintei Maria Egipteanca”, ”Slava deșartă, trufia și cugetul smerit”, ”Cuvînt pentru pocăință”;
– au venit multe tinere frumoase și au cumpărat ”Conștiință, spune-mi tu”, îndreptare de spovedanie, ”Spovedanie neterminată”, ”Problemele psihologice”;
– mulți clienți ne-au sunat și au cerut ”Fiii risipitori”, ”Se întorc morții acasă”, ”Calea pocăinței lăuntrice”, ”Trei ceasuri în iad”;
– pe stradă întâlnesc o mulțime de tinere bogate, cu haine foarte frumoase, amintindu-mi că ”trebuie să mă pocăiesc”.
În librărie noi avem mii de cărți, dar aproximativ din iulie 2020 până în prezent, în mod ciudat, aceste titluri se cer foarte mult. Cred că pe rapoartele cu vânzările se poate observa acest lucru. De asemenea ele au fost foarte frecvente și în comenzile pe care le-am primit, și în emailuri. Eu am dat doar câteva exemple, dar așa cum am spus, pot citi din jurnal din fiecare zi mai multe lucruri foarte ciudate și urâte care mi s-au întâmplat. Totodată, am menționat că am simțit că prietenii, clienții și colegii joacă teatru puși de părintele Visarion și eu nu pot să cred că aceste lucruri sunt de la Dumnezeu sau de la diavol. Pentru că eram hărțuită, cu timpul am ieșit tot mai puțin din casă, iar în casă în toată această perioadă nu mi s-a întâmplat niciun lucru ciudat. Dacă aceste semne erau cu adevărat de la Dumnezeu și nu de la un om, cred că trebuia să simt coincidențe și acasă, să cadă o carte despre pocăință din bibliotecă sau să deschid o carte la capitolul despre mândrie… Prin acest teatru părintele îmi transmite că ar trebui să mă pocăiesc ca să fiu prietena lui Alex, dar eu nu știu cu ce am greșit. De asemenea spune că prin aceste lucruri mă testează și vrea să mă convingă că Alex este cel mai potrivit băiat pentru mine, însă mie mi se pare că este foarte aspru și am suferit foarte mult. Dacă părintele nu va fi foarte sincer, blând și discret cu mine, eu voi pleca la alt duhovnic.
În anul 2020 de Crăciun am încercat să închei această poveste complicată și dureroasă și i-am scris lui Alex: ”Mie mi se pare că părintele Visarion ar vrea să încerc să ies cu tine și eu l-aș asculta, deși de un timp mi se pare că e cam aspru cu mine și nu am mai vorbit cu dumnealui.. Deci dacă tu vrei să mai ieșim, putem să ieșim, să vedem ce iese”. Părintele i-a spus lui Alex să mă mintă că are prietenă. Probabil că pe părintele l-a deranjat că eu nu am recunoscut că îmi place de Alex. Eu pot spune că sunt șanse mari să îmi placă de el și să îmi placă să ies cu el dar nu pot spune sigur acest lucru. În data de 17.01.2021 la spovedit l-am întrebat pe părintele, dacă Alex are prietenă, mie de ce mi se întâmplă aceste lucruri ciudate care mă dor foarte tare? Părintele mi-a răspuns să nu mai bag în seamă coincidențele.
Așadar părintele m-a mințit că Alex are prietenă, dar a continuat să facă tot acest teatru de dimineață până seara. Faptul că m-a mințit și că nu a recunoscut hărțuirea, încât eu să mă îndoiesc de propria mea judecată sunt tehnici manipulative. Cu timpul la librărie am încercat să stau mai departe de colegii și clienții care vorbeau, pentru a evita cât mai mult hărțuirea lor. Pentru acest lucru colegii m-au certat de multe ori cu asprime. În data de 08.09.2021 am scris pe Facebook prima mea postare despre manipularea psihologică, ce îmi făceau părintele, colegii și clienții. A doua zi i-am spus doamnei Elena Ghincea, soția domnului director al librăriei, că părintele îi pune să joace teatru. Dumneaei nu a recunoscut, ci mi-a spus că sunt stresată, că mă port ciudat, m-a obligat să-mi iau concediu două săptămâni, mi-a sunat sora și i-a zis că mă obligă să-mi iau concediu. Eu i-am trimis mesaj părintelui și l-am rugat să nu-mi mai facă aceste lucruri, dar nu mi-a răspuns nimic. Părinții și sora mea nu m-au crezut că părintele mă hărțuiește, ci s-au gândit că într-adevăr am probleme psihologice. Când m-am întors din concediu, doamna Ghincea m-a avertizat că sunt monitorizată pentru că nu colaborez cu colegii. Eu aproape tot timpul am știut care este adevărul și am fost foarte șocată de cât rău îmi face părintele Visarion, de toată această manipulare și înscenări.
În data de 18.03.2022, fără să mi se spună mie nimic, unul din directori i-a sunat pe părinții mei și le-a spus că poate am probleme psihologice, că mă port urât la serviciu și risc să fiu concediată.
– 09.06 Doamna Mihaela Grigore, director adjunct al librăriei, foarte aspră, mi-a cerut să înapoiez cheia librăriei pentru a o da altui coleg (doar câțiva angajați au cheia librăriei).
– 13.07 Eu am postat pe Facebook articolul ”Fostul iubit te hărțuiește? Învață să pui limite!”, de pe site-ul revistei Psychologies, însoțit de afirmația ”Îți pun șefii, colegii, clienții să se bage în viața ta personală, să te jignească, să te amenințe indirect, până când o să vrei să te măriți cu mine și o să faci tot ce vreau eu.” pentru a arăta indirect ce pătimesc eu încă din ianuarie 2020.
– 15.07 După această postare, doamna director adjunct a țipat la mine să semnez un avertisment cum că am un comportament nepotrivit. Eu i-am răspuns că am nevoie ca domnul director să jure cu mâna pe Biblie că ei nu au jucat teatru puși de părintele Visarion.
– 02.08 Doamna director adjunct mi-a cerut pentru a doua oară să semnez un avertisment. Eu am postat pe Facebook textul următor, însoțit de o fotografie a părintelui:
”Pentru că nu vreau să fac tot ce vrea dumnealui în legătură cu un băiat, de 2 ani și jumătate părintele Visarion Alexa îmi pune șefii, colegii și clienții de la Librăria Sophia din București să se bage în viața mea personală, să mă jignească, să mă amenințe. Astăzi a fost a doua oară când șefa a țipat la mine ca să semnez un avertisment cum că am un comportament nepotrivit… Părintele pare să spună că prin aceste lucruri mă testează. Eu îl alesesem ca duhovnic crezând că este sincer și blând…
Vă rog, poate îl oprește cineva pe părintele să nu-mi mai facă niciun rău, să pot să am și eu, din nou o viață normală…”
În urma postării mai multe persoane mi-au scris la comentarii că pot face o plângere împotriva părintelui. Doamna Ghincea a dat like la comentariul următor:
”Dragă Cătălina, un sfat pe care îl dau tuturor atunci când se umple paharul: mergi și cauta în alta parte unde poate va fi mai bine. Pentru binele tău psihic, pleacă și nu te mai uita înapoi. Apoi doi la mana, dacă este adevărat ceea ce ai scris, am sa zic și eu ceva: duhovnicul trebuie sa își cunoască locul și sa nu intre cu forța în viata fiilor duhovnicești ca să nu fie pricina de sminteala. Maica Domnului sa te ocrotească!”
Ulterior a șters acest like dar nădăjduiesc ca în fața anchetatorilor să recunoască adevărul.
O cunoștință, Eliza Maria Cosma mi-a trimis următorul mesaj:
”Iti doresc multa putere si înțelepciune sa te poti rupe din legaturile toxice. Am trecut si eu prin chinurile iadului cu alt duhovnic, poate chiar mai renumit. Ti-am scris doar pentru ca si pe mine toată lumea ma considera vinovata, dar odata ce am plecat de acolo, sufletul meu s-a liniștit si privesc viata cu mai multa incredere si Dumnezeu mi-a dăruit un duhovnic pe sufletul meu, plin de dragoste.
Tu stii cel mai bine ce poti face si ce vrei sa faci. Duhovnicul e un facilitator si un sfatuitor, nu un conducator al vietii.”
O altă tânără, Adela Maria Dorodici mi-a scris:
”Bună. Nu știu dacă te ajută, dar și eu am trecut prin momente ciudate cu părintele Visarion. Dacă mă întrebi, are dublă personalitate. Una e ce afișează public, alta în privat. Sper să reușești să te detașezi de mediul nociv. Mai importantă e liniștea ta sufletească.
Și da, aceeași senzație aveam și eu, că toți vor avea impresia că mint, că mi se pare. Din păcate, are o imagine creată și profită de putere.”
Pot arăta toate aceste mesaje.
– 06.08 Alexandru Șorici mi-a scris pe WhatsApp:
Buna Catalina,
Am vazut de curand postarile tale pe Facebook si imi pare rau sa citesc despre starea pe care o traiesti.
Citind randurile tale, mi se pare ca ma regasesc in baiatul despre care tu vorbesti.
Vreau sa stii ca eu acum sunt casatorit cu sotia mea Teodora, cu care sunt impreuna de aproape 3 ani.
Ultima data cand ne-am intalnit ti-am marturisit ca am iesit ca prieteni si ca nu am alt interes fata de tine.
Vreau sa stii aceste lucruri, si ma rog sa te poti linisti sufleteste.
Imi doresc sa vad ca nu mai adaugi mesaje in care sa ma regasesc eu sau parintele Visarion, care isi face griji pentru tine
si despre care sunt convins ca nu te-a constrans cu sfatul in niciun fel.
Ai grija de tine si de sanatatea ta, iar eu ma rog sa-ti regasesti pacea.
Cu bine, Alex.
Eu: Bună! Îmi pare rău, dar nu te cred și am multe argumente. Eu aștept o explicație de la părintele Visarion.
Alex: Poti discuta si cu parintele. Intre timp, ca sa stii ca vorbesc adevarul, iti trimit o poza cu certificatul meu de casatorie.
Eu: Un certificat fals se poate face foarte ușor.
Alex: Catalina, gandeste putin limpede, cat de mult timp crezi ca as investi eu in a genera certificate false, cu stampile si nume inventate. Pe Teodora posibil sa o si cunosti, a fost si ea in ASCOR, dar e mai tanara ca tine.
O poti gasi pe Facebook dupa numele Teodora Sorici (fosta Bîcîin).
Eu: Nu te cred. Dacă părintele nu va recunoaște adevărul, s-ar putea să merg la alt duhovnic…
– 07.08 Alex: Eu nu sunt o persoana care sa afiseze public prea multe poze pe retelele de socializare, dar ca sa te incredintez din nou ca nu inventez situatii, iti trimit aceste poze de la nunta mea. Ii vei recunoaste probabil si pe nasii nostri, diaconul Daniel de la noi de la biserica si sotia lui Cristina.
Eu: Probabil că voi pleca de la părintele Visarion…
– Pot arăta aceste mesaje și pozele de la falsa cununie civilă și religioasă. Puteți afla cu ușurință că această nuntă nu a avut loc și că părintele l-a pus pe Alex să mă mintă așa de mult. La întâlnirea cu părintele Visarion din data de 10.08 și Adam Jinaru a afirmat de față cu părintele, că Alex s-a însurat și că are poze de la nunta lui, deci și el m-a mințit.
– 08.08 Directorii mei au trimis acasă la părinții mei în Slobozia avertismentul adresat mie.
Apoi directorii Nicolae Ghincea, Mihaela Voicu și Mihaela Grigore, având în vedere că vânzările noastre au scăzut și că eu de mult timp am probleme cu colegii, mi-au cerut să îmi dau demisia sau să îmi iau concediu. Eu am refuzat și le-am spus de postările mele de pe Facebook și că îl acuz pe părintele Visarion și pe dumnealor de hărțuire psihologică de 2 ani și jumătate. M-au întrebat de ce nu am spus mai devreme că părintele îmi face rău. Le-am răspuns că am sperat că se va opri. Nu au recunoscut adevărul, dar nu mi-au mai spus nimic.
– 10.08 Am discutat cu părintele Visarion. Părintele nu a recunoscut nimic, mi-a spus că poate am probleme psihologice, că ar putea să mă dea în judecată pentru postarea mea despre dumnealui și să am de suferit. Eu i-am răspuns că dacă nu recunoaște adevărul merg la alt duhovnic și că sper să nu mă mai hărțuiască, dar hărțuirea continuă până în prezent, de dimineață până seara. Am înregistrarea audio a acestei convorbiri și o cunoștință, Adam Jinaru a fost de față ca martor.
– 12.08 Doamna director adjunct mi-a trimis pe WhatsApp un nou avertisment. I-am răspuns ”Aștept o explicație de la domnul Ghincea.”
– 21.08 Părintele stareț Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă m-a sfătuit să fac o reclamație împotriva părintelui Visarion.
Aș dori să subliniez faptul că dacă eu nu aveam dreptate, directorii mei erau total îndreptățiți să mă concedieze încă de la incidentele din septembrie 2021, dar pentru că eu am dreptate, dumnealor nu au făcut asta. De asemenea faptul că se feresc să jure cu mâna pe Biblie arată că eu am dreptate. Eu în perioada 2003-2016 m-am spovedit la părintele Dragoș Gabriel Stanciu din Slobozia care a fost blând cu mine și cu care m-am înțeles bine. De la angajare până a început hărțuirea, iulie 2017 – aproximativ ianuarie 2020 m-am înțeles bine cu directorii, colegii și clienții de la Librăria Sophia. Așa cum am menționat la început, având și jurnalul, vă pot spune multe alte lucruri și pot da multe detalii.
În încheiere precizez câteva din urmările hărțuirii, potrivit psihologilor de la Centrul Bellanima, urmări pe care din păcate le resimt și eu: Hărțuirea poate avea efecte traumatice asupra persoanei. Este important de știut că actul de hărțuire se desfășoară în timp, în mai multe faze, iar într-una din aceste faze pot apărea următoarele situații și tulburări: lipsa elanului, depresia, irascibilitatea, agresivitatea, tulburările de somn, durerile de cap, stările de epuizare.
Nu de puține ori victimele unor comportamente abuzive au fost învinuite pe nedrept, fapt ce a avut efecte foarte grave în psihicul acestora. Oricum am privi acest act, hărțuirea produce puternice efecte negative. Ca eveniment negativ declanșator, poate conduce victima spre depresie. Pe lângă suferința emoțională resimțită de către victime sau eventualele leziuni și răni fizice, acestea rămân cu teama constantă a unei viitoare situații similare. Astfel, anxietatea și atacurile de panică se numără, și ele, printre urmările psihologice ale hărțuirii. Daunele aduse sănătății mintale și emoționale creează un efect de domino, având impact asupra sănătății fizice, vieții sociale și profesionale”.