Declarat nevinovat în scandalul penal „Tony Blair”, Victor Ponta este citat într-un nou dosar, în care Sebastian Ghiță contestă ordonanța de clasare dispusă de Direcția Națională Anticorupție.
Procesul a fost deschis de Sebastian Ghiță la scurt timp după ce DNA a clasat „Dosarul Tony Blair”, iar Tribunalul București a stabilit, în urmă cu o săptămână, un nou termen, pe 13 martie. În cererea depusă de Sebastian Ghiță este contestată ordonanța de clasare dispusă de DNA la finele anului trecut.

Imediat după decizia procurorilor, Victor Ponta declara: „Mă bucur că în România, după atâția ani, se poate face totuși puțină dreptate. Sigur că Portocală și șefii care l-au pus sunt bine merci; sigur că nimeni nu îmi dă înapoi de cei 6 ani”. Mai mult decât atât, Ponta a declarat, conform B1 TV, că respectiva clasare nu are nicio legătură cu prescripția, ci doar cu faptul că acuzațiile aduse de Portocală au fost aberante.
Fragmente din ordonanța de clasare. Documentul integral, pe www.luju.ro.
Reevaluând întregul material probatoriu administrat, rezultă că față de inculpatul Ponta Victor Viorel, pentru infracțiunea de folosirea influenței sau autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, nu poate fi exercitată acțiunea penală întrucât subzistă cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prev. de art. 16 alin. 1 lit. b teza I-a din Cpp, lipsind tipicitatea obiectivă a acestei infracțiuni, deoarece nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de factură obiectivă.

Astfel, lipsește elementul material al infracțiunii, respectiv acțiunea de a folosi influența ori autoritatea pe care pozițiile de conducere ocupate în cadrul PSD de către Ponta Viorel Victor în anul 2012 și ulterior le confereau acestuia în scop personal, în sensul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv obținerea pentru sine și pentru partid a sumei de 220.000 euro, suportată prin persoane interpuse, respectiv Chirilă Sorin Adrian și Iordăchescu Ionuț Alexandru, de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, om de afaceri, membru PSD care au fost folosiți pentru câștigarea de capital electoral prin aducerea în România a fostului premier britanic, Tony Blair. (…)

În speță, nici actul de inculpare, nici probatoriul nu relevă elemente faptice care să susțină varianta folosirii influenței dată de funcția deținută de inculpatul Ponta Victor Viorel. Astfel, atât Sebastian Ghiță Aurelian cât și Victor Viorel Ponta au candidat în anul 2012, pentru ocuparea unui loc de deputat în Parlamentul României, neexistând date din care să rezulte că, calitatea de președinte al PSD dobândită în anul 2010, negenerând un raport de inegalitate din punct de vedere al potențialului de influențare între inculpat și persoana asupra căreia se exercita influența. Inculpatul Sebastian Aurelian Ghiță deținea grupul de firme Asesoft, începând cu data de 23.10.2011 deținea postul de televiziune România TV și avea o avere estimată la 90-100 milioane de euro, neexistând probe că între acesta și inculpatul Ponta Victor Viorel exista vreun raport de inegalitate sau subordonare.
De asemenea, nu se poate reține obținerea unui folos necuvenit de inculpatul Ponta Victor Viorel constând în „câştigarea de capital electoral prin aducerea în România a fostului premier britanic Tony Blair” sau „sporirea capitalului electoral al PSD”.